Reinigingsfactoren volgens Sinner

Bij het schoonmaken spelen volgens de ‘cirkel van Sinner’ 4 factoren een rol:

  • chemie 
  • beweging (mechanische kracht) 
  • tijd
  • temperatuur

 sinner_01_gelijk.png

 

Deze factoren hebben alle invloed op elkaar. Als één factor groter wordt, worden de andere kleiner. Bijvoorbeeld: er zit kalkaanslag op uw douchekop. U kunt dan heel hard gaan boenen met een vochtig schuursponsje. De factor beweging is groot; de factoren tijd, chemie en temperatuur zijn kleiner.

sinner_02_beweging.png

 

Als u een schuurmiddel op uw schuursponsje doet, hoeft u minder hard te boenen en bent u sneller klaar. De factor chemie wordt groter, de factoren beweging en tijd kleiner.

 sinner_03_chemie.png

 

U kunt ook een (zuur) ontkalkingsmiddel toepassen en volgens de gebruiksaanwijzing laten inwerken. Dan maakt u vooral gebruik van de factoren chemie en (inwerk)tijd.

 sinner_04_tijd.png

 

Het reinigingsproces kan vaak worden versneld als de temperatuur hoger wordt. De meeste schoonmaakmiddelen op waterbasis kunnen handwarm worden gebruikt. Verhoging van de temperatuur is echter niet altijd mogelijk. Soms kan het materiaal dat vervuild is een te hoge temperatuur niet verdragen. Denk bijvoorbeeld aan een wollen trui met een vlek: die kunt u beter niet bij 95 ºC wassen. Misschien is de vlek dan wel weg, maar de trui is ook onherstelbaar gekrompen. Er zijn ook schoonmaakmiddelen die niet verwarmd mogen worden, bijvoorbeeld kalkverwijderaars.

Ten slotte is het niet aan te raden om de temperatuur te verhogen bij verwijdering van eiwitresten. Bij hogere temperaturen zullen deze juist stollen en vastzitten aan het oppervlak. Er zijn ook grenzen aan de dosering van chemische producten: meer doseren levert niet altijd een sneller en beter schoonmaakresultaat op, en is slecht voor het milieu.

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren.
Door dit aan te vinken, wordt er een cookie geplaatst om de popup te verbergen. Deze cookie bevat geen persoonlijke informatie.

Ik accepteer het gebruik van cookies