Inleiding

Vandaag de dag worden hoge eisen gesteld aan wasmiddelen: de consument verwacht een uitstekend wasresultaat en ook nog eens zo min mogelijk slijtage van het wasgoed. Daarnaast mogen wasmiddelen geen enkel nadelig effect op de gezondheid hebben en dienen ze het milieu bij voorkeur zo min mogelijk te belasten.

Om aan deze doelstellingen te voldoen, bevatten tegenwoordig vrijwel alle wasmiddelen enzymen. Enzymen zijn eiwitachtige verbindingen die worden geproduceerd door levende wezens en die onmisbaar zijn voor alle vormen van leven. De enzymen die in wasmiddelen worden gebruikt, zorgen voor zeer doeltreffende verwijdering van verontreinigingen en vlekken uit wasgoed. Omdat enzymen reeds werken bij lage temperaturen leveren zij een bijdrage aan energiebesparing en beperken ze de slijtage van wasgoed. Door het feit dat enzymen al in zeer kleine hoeveelheden werkzaam zijn, is het mogelijk wasmiddelen zodanig te balanceren, dat er optimaal gebruik gemaakt kan worden van alle ingrediënten. Hierdoor zijn er over het algemeen minder chemicaliën per wasbeurt nodig (lagere dosering). Tenslotte zijn enzymen snel en volledig biologisch afbreekbaar.

Hoewel tegenwoordig meer dan 3.000 soorten enzymen bekend zijn, zijn er maar enkele geschikt voor toepassing in wasmiddelen. Enzymen zijn over het algemeen werkzaam tegen één bepaald soort verontreiniging. Om deze reden worden momenteel in wasmiddelen de enzymen proteasen, lipasen, amylasen en cellulasen gebruikt.

Proteasen
Deze enzymen breken eiwitten af. Eiwithoudende verontreinigingen zijn bijvoorbeeld afkomstig van bloed, eieren, melk of cacao. Onderzoek heeft uitgewezen dat geen ander ingrediënt in staat is eiwit-houdend vuil zo goed te verwijderen. Alleen toepassing van hoge wastemperaturen in combinatie met bleekmiddel leidt tot een vergelijkbaar resultaat.

Lipasen
Lipasen breken dierlijk en plantaardig vethoudend vuil af. Vethoudende vlekken zijn bijvoorbeeld afkomstig van braadvet, sauzen, slaolie, cosmetica en lichaamsvet. Lipasen ondersteunen de oppervlakteactieve bestanddelen bij hun werking.

Amylasen
Amylasen splitsen zetmeel en bewerken dit tot goed oplosbare en verwijderbare fragmenten. Zetmeelhoudende vlekken zijn bijvoorbeeld afkomstig van chocolade, aardappelen, deegwaren en rijst. Amylasen worden al zeer lang gebruikt in voorwasmiddelen. Daarnaast bevinden amylasen zich veelal in vloeibare wasmiddelen. Ook in poederwasmiddelen worden tegenwoordig steeds vaker amylasen verwerkt.

Cellulasen
Normaal gebruik of dragen van katoenen textiel belast de vezels, zodat aan de oppervlakte kleine pluizen of pillen ontstaan. Cellulasen maken de vezels gladder, waardoor vuil zich gemakkelijker laat verwijderen. Beschadigde vezels zijn aan het oppervlak van katoenweefsel zichtbaar als pluizen of pillen. De verwijdering van deze pluizen zorgt ervoor dat gekleurd weefsel haar kleur behoudt. Daarnaast worden cellulasen gebruikt om vuil te verwijderen dat anders een grauwsluier zou veroorzaken.

Productie van enzymen
Enzymen voor het wasproces worden gemaakt door zogenaamde micro-organismen. Tot voor enkele jaren werden deze micro-organismen op experimentele wijze geselecteerd en uit de natuur geïsoleerd. Indien zij geschikt waren, werden deze gebruikt voor de productie van enzymen. Vandaag de dag gebruikt de industrie methoden uit de biotechnologie die in meerdere opzichten een verbetering zijn voor de productie van enzymen. Bij de fabricage van enzymen via moderne biotechnologie worden de erfelijke eigenschappen van een micro-organisme enigszins veranderd. Dit genetisch veranderde micro-organisme produceert dan op zeer efficiënte wijze ofwel natuuridentieke enzymen ofwel licht gemodificeerde enzymen. Door op gerichte wijze minieme veranderingen in de structuur van het enzym aan te brengen, levert het enzym duidelijk hogere prestaties en beantwoordt het beter aan de technische eisen.

Veiligheid van enzymen
De wasmiddelenindustrie heeft in de afgelopen 30 jaar uitgebreide ervaring opgedaan met enzymen in wasmiddelen en heeft veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. Dit heeft geleid tot een toegepaste vorm van wasmiddelenzymen die niet giftig zijn en door de huid goed verdragen worden. De geringe hoeveelheid enzymen die via het wasproces in het milieu terechtkomt is niet giftig en wordt reeds in de zuiveringsinstallaties snel en volledig biologisch afgebroken door bacteriën. Bij ontbreken van een zuiveringsinstallatie vindt de afbraak plaats in het oppervlaktewater. De fabricage van enzymen met behulp van moderne biotechnologie is wettelijk geregeld en wordt door de desbetreffende wettelijke instanties gecontroleerd en gekeurd.

Wij gebruiken cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren.
Door dit aan te vinken, wordt er een cookie geplaatst om de popup te verbergen. Deze cookie bevat geen persoonlijke informatie.

Ik accepteer het gebruik van cookies