Tweede Kamerlid Haverkort bezoekt schoonmaakmiddelenproducent Multifill

21 juni 2022 – Utrecht

Op vrijdag 17 juni bezocht Tweede Kamerlid Erik Haverkort (VVD) schoonmaakmiddelen producent Multifill. Dit gebeurde op verzoek van de NVZ – Schoon | Hygiënisch | Duurzaam (branchevereniging reinigings- en desinfectiemiddelen).

Focus op strategische autonomie

‘We moeten duurzame productie van belangrijke grondstoffen en producten op eigen bodem stimuleren’, zo begon Hans Razenberg (NVZ) het werkbezoek. De coronapandemie heeft het belang van infectiepreventie sterk benadrukt. Voor goede hygiëne het correct gebruik van geschikte reinigings- en desinfectiemiddelen van cruciaal belang.

Maar de beschikbaarheid van cruciale grondstoffen voor deze producten staat sterk onder druk door de pandemie en de oorlog in Oekraïne. Het is van groot belang dat we als EU en Nederland onderwerpen als strategische autonomie een véél hogere prioriteit geven, om zélf de touwtjes in handen te hebben.

‘MKB is de onmisbare motor’, benadrukt Haverkort

Nederland is rijk aan een breed scala aan veelzijdige fabrikanten, waaronder menig welwillend familiebedrijf, zoals Multifill, dat hard werkt aan het op een duurzame manier produceren van kwalitatief hoogwaardige producten.

Ontwikkelingen uit eigen land, zoals de situatie met multinational Tata Steel, veroorzaken grote zorgen over de veiligheid van mens en milieu in Nederland. Het zijn juist deze eerstgenoemde MKB’s voor wie het steeds moeilijker wordt het hoofd boven water te houden.

De politiek zal moeten samenwerken met een welwillende industrie om veiligheid van mens en milieu te kunnen waarborgen.

Tweede Kamerlid Haverkort bezoekt schoonmaakmiddelenproducent Multifill
Tweede Kamerlid Haverkort bezoekt schoonmaakmiddelenproducent Multifill

V.l.n.r.: Marita Vaes (NVZ), Marc Bakker Schut (Multifill), Marten Kops (NVZ), Erik Haverkort (Tweede Kamerlid VVD), Hans Razenberg (NVZ), Claire Dijkman (persoonlijk medewerker) en Paul Ubink (Van Dam Bodegraven)