Op deze pagina houden we u op de hoogte van de ontwikkelingen m.bt. sancties en de gevolgen voor het bedrijfsleven in relatie tot de situatie in en rondom Oekraïne.

Laatste update: 25-3-2022 (Toegevoegd: Grondstoffenproblematiek, Inflatie, TWV voor gevluchte Oekraïners)

 

Grondstoffenproblematiek

Alleen een accijnsverlaging op benzine en diesel en een tegemoetkoming in de energierekening voor burgers met de laagste inkomens is waarschijnlijk onvoldoende. Ook voor bedrijven zal iets moeten gebeuren om het effect van de zo hard gestegen energieprijzen enigszins te verzachten. Verder is actie nodig op het gebied van de beschikbaarheid en prijzen van grondstoffen. Intern zijn we bezig met maken van de nodige analyses en we zijn hierover in overleg met EZK. Voor een nauwkeurig beeld helpt het als we signalen vanuit de achterban doorkrijgen. Die kunt u sturen naar het mailadres onderaan dit schrijven.

Inflatie

De historisch hoge inflatie raakt ondernemers op meerdere manieren, ook via hun medewerkers. Medewerkers die hun rekeningen niet meer kunnen betalen, medewerkers die niet uitkomen met hun reiskostenvergoeding, ook die problemen houden ondernemers bezig. We horen van bedrijven die hun medewerkers al dan niet tijdelijk een hogere kilometervergoeding of een extra loonsverhoging geven, maar dat moet wel kunnen. Premier Rutte heeft overigens gezegd dat hij verdere compensatie later dit jaar niet uitsluit. We zijn hierover ook in gesprek met de vakbonden en de minister van EZK. De klap die de koopkracht hiervan krijgt, zal waarschijnlijk ook de sectoren raken die door corona al het hardst getroffen zijn.

TWV voor gevluchte Oekraïners

Goed is in elk geval dat SZW-minister Van Gennip heeft aangekondigd dat zij via een spoedprocedure de wet wil aanpassen zodat Oekraïners die naar Nederland zijn gevlucht en hier op termijn willen werken, worden uitgezonderd van de tewerkstellingsvergunning. Wij zijn met de overheid in gesprek hoe we mensen straks op een passende manier aan werk kunnen helpen. Natuurlijk hebben deze mensen eerst rust en tijd nodig, maar op termijn is ook belangrijk dat zij de kans krijgen mee te draaien in onze samenleving. Werk is daar een belangrijk onderdeel van.

Sancties

Behalve de EU, de VS en het VK zullen o.a. ook Australië, Canada en Japan sancties vaststellen. Een korte toelichting op de sancties:

  • Van ongeveer 650 individuen en meer dan 50 instellingen zullen de tegoeden in het Westen bevroren worden; zij kunnen ook geen kredieten meer krijgen
  • Dit geldt ook voor President Poetin en minister van Buitenlandse Zaken Lavrov
  • Ook Witrusland valt onder het pakket
  • De financiële sancties betreffen 70% van de Russische bankmarkt, daarnaast staatsbedrijven en safe havens in de EU
  • Op energiegebied zal de export van goederen en technologie verboden worden; dat geldt ook voor lucht- en ruimtevaart, dual use goederen, halfgeleiders en toptechnologie.
  • Visa voor diplomaten, functionarissen en zakenlieden zullen niet meer gefaciliteerd worden.

De EU houdt de mogelijkheid open om nog extra sancties op te leggen al naar gelang de situatie zich ontwikkelt. Dat zou ook kunnen gelden voor andere delen van de Oekraïne dan de opstandige provincies, al naar gelang daar de politieke situatie zich ontwikkelt.

Sanctiepakketten van de EU, de VS en het VK in antwoord op de Russische invasie van Oekraïne

Met dank aan BusinessEurope ontvangt u hierbij een lijst links met de directe vindplaatsen van de EU sancties die genomen zijn op vrijdag 25 februari. Dit pakket komt bovenop het pakket dat reeds op 23 februari was aangenomen en dat o.a. een embargo aankondigde tegen de handel met de onafhankelijk verklaarde provincies Donetsk en Lugansk.

 

Sancties van de EU:

Algemeen persbericht met de hoofdlijnen van de sancties van 25 februari, en doorklikmogelijkheden naar het persbericht over de sancties van 23 februari en naar de directe juridische besluiten vindt u hier.

Per journal zijn er verschillende juridisch bindende besluiten opgenomen met daarin de details van de sancties. Per journal zijn verschillende artikelen per onderwerp te downloaden: 

Official Journal of the European Union, L 046, 25 February 2022

Official Journal of the European Union, L 048, 25 February 2022 

Official Journal of the European Union, L 049, 25 February 2022 

Official Journal of the European Union, L050, 25 February 2022 

Official Journal of the European Union, L051, 25 February 2022

Official Journal of the European Union, L052, 25 February 2022

Official Journal of the European Union, L053, 25 February 2022

Official Journal of the European Union, L054, 25 February 2022

Official Journal of the European Union, C 092, 25 February 2022 

 

Sancties van de VS:

U.S. Treasury Announces Unprecedented & Expansive Sanctions Against Russia, Imposing Swift and Severe Economic Costs, 28 Feb, 2022.

Commerce Implements Sweeping Restrictions on Exports to Russioa in Response to Futher Invasion of Ukraine, 24 Feb, 2022.

FACT SHEET: Joined by Allies and Partners, the United States Imposes Devastating Costs on Russia, 24 Feb, 2022

U.S. Treasury Imposes Sanctions on Russian Federation President Vladimir Putin and Minister of Foreign Affairs Sergei Lavrov, 28 Feb  2022.

 

Sancties van het VK:

Guidance Financial Sanctions, Russia. Updated 1 March 2022

 

Sancties van Zwitserland:

Zwitserland gaat akkoord met EU sancties, 28 Feb 2022

 

Cybersecurity

Naarmate de situatie zich ontwikkelt kunnen de risico’s op cyber terrein toenemen. Het is daarom belangrijk dat bedrijven:

  • Met urgentie alle benodigde voorzorgsmaatregelen treffen en regelmatig updaten
  • Hiertoe kan de handreiking dienen: (NB: een nieuwe handreiking die veel meer in detail gaat wordt mogelijk op heel korte termijn op deze website geplaatst)
  • Het is belangrijk dat de bedrijven de NCSC nieuwspagina in de gaten houden. Hierop komt het laatste nieuws te staan als het NCSC actuele ontwikkelingen ziet. Ook als Nederland zelf geen direct doelwit is kan Nederland als gevolg van nevenschade hiervan toch gevolgen ondervinden. Dus verscherpte waakzaamheid is op zijn plaats.

 

Informatie over de transportsector

  1. Luchtvaart - Luchtruim voor vliegverkeer van en naar Rusland afgesloten - Impact 1: grote Russische luchtvracht maatschappij (Air Bridge Cargo) toegang tot NDL-se luchthavens ontzegd à disruptie luchtvracht keten: omvliegen & duurder - Impact 2: reizigersvluchten naar Azië (Japan / Korea / China) à nu: vluchten geannuleerd straks à ook omvliegen via Zuiden / Midden Oosten & is dus duurder.
  2. Spoor - De ‘Nieuwe Zijderoute’, lees spoorlijn China – Europa, loopt door Rusland en Wit-Rusland. Daar rijden nu geen treinen meer. Veel tech bedrijven die hier gebruik van maken zijn nu genoodzaakt via luchtvracht of containerlijnvaart hun goederen naar EU te helpen. Dat leidt dus tot hogere kosten en langere levertijden.
  3. Containerlijnvaart - Bookingstops op Rusland en de Oekraïne afgekondigd door steeds meer containerlijnvaart rederijen waaronder Maersk & Hapag Lloyd. Aan- en afvoer (door ook wegvallen van directe luchtvrracht diensten) naar Rusland wordt dus steeds onmogelijker, ook voor niet gesanctioneerde goederen(!). Daarnaast controleert de douane in Nederland alle voor Rusland bestemde containers op inhoud (wel en niet gesanctioneerde goederen), en houdt de nog niet gecontroleerde containers dus nog aan. Congestie en vertraging zijn het gevolg.
  4. Wegtransport - Naar schatting zitten er minstens 12.000 chauffeurs van allerlei nationaliteiten vast in Oekraïne en de wijdere regio. De internationale koepel van transportverenigingen IRU roept regeringsleiders en autoriteiten in Europa en Eurazië op om te zorgen dat vrachtwagenchauffeurs snel door kunnen rijden en er tijdelijk wordt afgezien van visum- en vergunningvereisten voor hen. Aanbod chauffeurs is al zeer beperkt, dus dit verhoogt de druk. De grens tussen Oekraïne en Wit-Rusland is momenteel gesloten waardoor veel automobilisten een andere route moeten kiezen. Sommige vrachtwagenchauffeurs laten, uit angst om in de vuurlinie terecht te komen, hun vrachtwagen in Oekraïne achter, aldus de IRU.

 

Verzekeringen

Er zijn wettelijke bepalingen rond het verzekeren van schade door oorlog en molest. Het is, met een paar uitzonderingen, verboden om schade te verzekeren die veroorzaakt zijn door molest. Schadeverzekeringen kunnen komen te vervallen ten tijden van oorlog. Zo vervalt de dekking voor reizen na de opstelling van een rood reisadvies of reisverbod. Op de website van het Verbond van Verzekeraars kunt u hierover uitgebreide informatie vinden.


Personeel

De verwachting is dat de beschikbaarheid van Oekraïense, Russische en Poolse werknemers aangetast wordt door veiligheidsrisico’s en bijvoorbeeld de dienstplicht. Ook het betalen van personeel kan door sancties bemoeilijkt worden. Nederlands personeel dat de situatie wil ontvluchten kan via de naar Lviv verplaatste ambassade hulp krijgen om Oekraïne te verlaten. Met een biometrisch paspoort mogen ook Oekraïense personeelsleden 90 dagen in Nederland verblijven op kosten van het bedrijf, maar zij mogen dan geen arbeid verrichten.