Doelgerichte hygiëne

Hygiëne is zinvol, omdat ze zich op preventieve maatregelen richt. In het gunstige geval voorkomt het problemen voordat ze ontstaan. Dat geldt natuurlijk ook voor hygiëne in het huishouden. Met deze brochure helpen we u om thuis een gezonde mate van reinheid te bereiken. Huishoudelijke hygiëne betekent niet dat u een bepaald product moet kopen of gebruiken. Het is eerder belangrijk om het juiste te doen.

 

De negen sleutelmomenten:

9_momenten_afbeeldingen.jpg

Deze 9 momenten zijn door internationale wetenschappers, bijeengekomen in het International Scientific Forum on Home Hygiene (IFH), ontwikkeld. Deze boodschap over doelgerichte hygiëne wordt internationaal gesteund door onze overkoepelende organisatie A.I.S.E. NVZ heeft de wetenschappelijk hoog in het vaandel staan en verwijzen u graag door naar de website van IFH, mocht u interesse hebben in meer wetenschappelijke informatie over hygiëne gerelateerde zaken. De NVZ maakte van de 9 momenten ook een handige, te downloaden handout.

handen wassen.jpg

 

Doelgerichte hygiëne in en rondom huis: de 9 sleutelmomenten en 5 contactoppervlakken gecombineerd

9 sleutelmomenten.jpg

 

In deze matrix zijn de 9 sleutelmomenten en 5 cruciale contactoppervlakken gecombineerd. Het is duidelijk te zien dat handen dé overdragers zijn van vuil (en dus infecties). Gek is dit natuurlijk niet; met onze handen maken wij mensen ons mobiel en leven we ons leven. Regel één boven alles is daarom: was je handen goed en grondig.

Handen wassen kunnen we allemaal, zou je zeggen. Tóch is het belangrijk om stil te staan bij de juiste techniek van handenwassen, omdat het geregeld fout gaat. Wist u bijvoorbeeld dat een goede handenwasbeurt gemiddeld 30 seconden duurt? NVZ maakte een video met een handenwashandleiding (zie hieronder).

Ook is in de matrix te zien dat er extra aandacht gewenst is wanneer iemand in het huishouden ziek is. Dan is het noodzakelijk om extra aandacht te besteden aan het bestrijden van bacteriën, schimmels of virussen. Ontsmettingsmiddelen moeten altijd volgens de aanwijzingen van de fabrikant worden gebruikt. Als u nog vragen heeft over het gebruik van specifieke producten, kunt u daarom het best bij de betreffende fabrikanten nadere informatie inwinnen.