Betekenis van wassymbolen

Ieder kledingstuk heeft een etiket met wassymbolen. Deze wassymbolen leggen uit wat de was- en verzorginstructies zijn voor de textielsoort waarmee het kledingstuk is geproduceerd. Alle wassymbolen zijn geregistreerde collectieve merken van GINETEX. In Nederland beheert MODINT het gebruik van deze symbolen. In dit artikel leggen we uit wat de betekenis is van de verschillende soorten wassymbolen.

wassymbool wassen.JPGWassymbool wassen

 

  • Er kan een getal in staan: dit geeft de maximale temperatuur aan, waarbij het kledingstuk mag worden gewassen met een normaal wasprogramma (bijvoorbeeld Witte was of Bonte was). U kunt dan het maximale vulgewicht van de machine aanhouden.
  • Een streep onder de wastobbe: kies een milder wasprogramma (bijvoorbeeld Synthetisch). U vult de wasmachine dan maximaal tot de helft.
  • Een onderbroken streep onder de wastobbe: kies voor een programma met een nog lager toerental (bijvoorbeeld Wolwas). U laadt de machine dan met eenderde tot een kwart van het maximale vulgewicht.
  • Een kruis door de wastobbe betekent: niet geschikt voor wassen;
  • Een hand in het sop van de wastobbe: alleen snelle handwas.

wassymbool bleken.JPGWassymbool bleken

De driehoek op het wasetiket is het symbool voor bleken. Vroeger stond dit alleen voor chloorbleken, maar tegenwoordig is ook zuurstofbleken mogelijk. Het vroegere chloorsymbool (driehoek met "Cl") vervalt daarom vanaf 2008.

- Een doorgekruiste driehoek betekent dat bleken niet mogelijk is (vanaf 2008: doorgekruiste zwarte driehoek). Wees dan ook voorzichtig met ontvlekkingsmiddel: probeer dit eerst uit op een onopvallende plaats.

wassymbool drogen.JPGWassymbool drogen

Het vierkant op het waslabel is het symbool voor drogen. In Nederland komt dit symbool meestal voor als vierkant met een cirkel erin: dit betekent geschikt voor trommeldrogen.

- Een stip in de cirkel: geschikt voor trommeldrogen op de laagste stand; 

- Twee stippen in de cirkel: trommeldrogen op de hoogste stand;

- Kruis in het symbool: het gebruik van een trommeldroger is verboden.

De fabrikant kan eventueel het droogtrommelsymbool weg laten. Dit betekent niet altijd dat het artikel niet in de droogtrommel kan. Kijk naar de was- en strijksymbolen voor een indicatie. Wanneer als deze symbolen aangeven dat u voorzichtiger moet wassen of strijken, moet u ook voorzichtiger zijn met (trommel)drogen

wassymbool strijken.JPGWassymbool strijken

Het symbool voor strijken is een icoon van een strijkijzer en geeft met stippen aan wat de aanbevolen strijktemperatuur is.

- Eén stip: koud strijken (110 ° C; bijvoorbeeld acryl, nylon, acetaat);

- Twee stippen: warm strijken (150 ° C; bijvoorbeeld polyestermix, wol);

- Drie stippen: heet strijken (200 ° C; bijvoorbeeld katoen, linnen);

- Een strijkijzersymbool met een kruis erdoor: niet strijken.

wassymbool prof reiniging.JPGProfessionele reiniging

Het symbool voor professionele In deze cirkel staan aanwijzingen voor professionele reiniging bij de stomerij.

- De letters geven aan welk type oplosmiddel kan worden gebruikt.

- Een doorgekruiste cirkel betekent dat dit niet geschikt is voor chemisch reinigen.