Wasproducten kiezen: er is veel keuze!

 

Bij het kiezen van wasmiddelen, zijn er veel verschillende keuzes te maken. Welk middel het meet geschikt is, hangt af van hetgeen je gaat wassen. Zo kan men kiezen in de vorm van het middel, namelijk vloeibaar of poeder. Daarnaast zijn er verschillende middelen ontwikkeld voor de specifieke kleuren/stoffen die je gaat wassen. 

 

Waspoeder versus vloeibaar wasmiddel

Waspoeders
Waspoeders zijn onder te verdelen in hoofd- en fijnwasmiddelen. Een hoofdwasmiddel kun je het beste gebruiken voor kleurechte, bonte was en voor witte was op 40 °C, 60 °C en 90°C. Tegenwoordig zijn er ook wastabletten op de markt, die eenvoudig zijn te doseren. Hoofdwasmiddelen zijn bijzonder geschikt om kleurstofhoudende vlekken te verwijderen. Fijnwasmiddelen bevatten geen optische witmiddelen en bleekmiddelen, en zijn geschikt voor wollen truien of fijne synthetische stoffen en fijne gekleurde was.

Vloeibare wasmiddelen
Vloeibare wasmiddelen zijn bij uitstek geschikt om te gebruiken bij lage temperaturen (30°C tot en met 60°C). Ze zijn eenvoudig te doseren. Een vloeibaar wasmiddel verdeelt zich sneller in water dan een waspoeder. Dat betekent dat de oppervlakteactieve stoffen direct met hun werk kunnen beginnen zodra de machine draait. Omdat een vloeibaar wasmiddel veel meer oppervlakteactieve stoffen bevat dan een poeder, is het extra efficiënt voor vet vuil. Vloeibare wasmiddelen worden bij voorkeur in een wasbol op het wasgoed geplaatst. De wasbol voorkomt dat een gedeelte van het wasmiddel ongebruikt in de afvoer verdwijnt. Er zijn ook vloeibare wasmiddelen in tabletvorm te koop voor eenvoudige dosering.

 

Wat voor was? Kleur of wit, wol/fijn of een 'gewoon' wasje?

Totaalwasmiddelen
Er zijn totaalwasmiddelen voor witte en voor gekleurde was. Totaalwasmiddelen voor de witte was bevatten vaak optische witmiddelen. Totaalwasmiddelen zijn bijzonder geschikt om kleurstofhoudende vlekken te verwijderen. Ze bevatten een zuurstofbleekmiddel om lastige vlekken uit de was te verwijderen. Een totaalwasmiddel kan gebruikt worden voor de witte en de sterk vervuilde kleurechte, bonte was, bij temperaturen van 40 of 60 ºC. Kleurwasmiddelen zijn speciaal ontworpen om de kleuren van uw wasgoed te beschermen. Aan deze wasmiddelen worden meestal geen bleekmiddelen en optische witmiddelen toegevoegd, maar wel een kleurbeschermer. Deze stof voorkomt dat losgelaten kleurdeeltjes zich opnieuw aan het textiel hechten, waardoor het textiel kan verkleuren. Een kleurwasmiddel kan gebruikt worden voor de bonte was en is geschikt voor temperaturen van 30 ºC en 40 ºC.

Wol- en fijnwasmiddelen
Fijnwasmiddelen bevatten geen optische witmiddelen en bleekmiddelen en zijn daardoor geschikt voor wollen truien of fijne synthetische stoffen en fijne gekleurde was. Deze middelen zijn zowel te gebruiken voor de machinewas als voor de handwas. De samenstelling van fijnwasmiddelen lijkt sterk op die van poedervormige kleurwasmiddelen. Door hun specifieke samenstelling zijn wol- en fijnwasmiddelen echter zachter voor het textiel. Let op: niet alle fijnwasmiddelen zijn geschikt voor wol en zijde, kijk op de verpakking.

 

Wasverzachter of niet?

Tijdens een wasbeurt wordt de was flink door elkaar geschud in de trommel. Een wasverzachter zorgt ervoor dat het textiel weer zacht en soepel aanvoelt. Wasverzachters zorgen er ook voor dat synthetische stoffen niet statisch geladen worden. Ze ”plakken” dus niet meer aan de huid. Een ander voordeel van wasverzachters is dat strijken eenvoudiger zal gaan, omdat het textiel minder kreukt. Bovendien wordt de levensduur van het textiel verlengd. Tenslotte krijgt wasgoed door een wasverzachter ook een heerlijke frisse geur.

Vloeibaar
De meeste wasgoedverzachters worden verkocht als gebruiksklare oplossing in een fles (al dan niet in geconcentreerde vorm). De producten worden in verschillende kleuren en geuren aangeboden.

In doekjes
Naast verkoop als gebruiksklare (vloeibare) oplossingen, zijn in de winkel ook doekjes te koop met een wasverzachtende werking. Deze doekjes zijn doordrenkt met de wasverzachtende stof die ook in de gebruiksklare oplossing wordt toegepast. De doekjes dienen in de droogtrommel aan het wasgoed te worden toegevoegd.

In wasmiddel
Daarnaast bestaan er ook wasmiddelen met ingebouwde wasverzachter. Aan deze producten is veelal bentoniet, een kleiachtig bestanddeel, toegevoegd met een wasverzachtende werking. Ook kan als ingebouwde wasverzachter gebruik worden gemaakt van het enzym cellulase.

 

Wasproducten voor speciale gevallen 

Inweek- en voorwasmiddelen
Inweek- en voorwasmiddelen kun je naast een normaal wasmiddel gebruiken. Vooral wanneer het wasgoed erg vuil is (bijvoorbeeld werkkleding), zijn dit soort middelen handig. Ze worden toegevoegd aan voorwasprogramma's of handvoorwassen. Bij een normaal vervuilde was is dit overigens niet nodig.

Vlekverwijderaars
Speciale vlekkenmiddelen kun je gebruiken om plaatselijk het wasgoed vóór te behandelen. De meeste vlekverwijderaars zijn vloeibaar of in pastavorm. U brengt ze rechtstreeks op de vlek aan en volgt verder de gebruiksaanwijzing van de fabrikant. Omdat er verschillende soorten vlekken bestaan, is er een ruim aanbod. Let goed op: het middel moet geschikt zijn voor die specifieke vlek. Ook moet het textiel ertegen bestand zijn. Onderaan deze pagina leest u over het behandelen van specifieke vlekken.

Oxi-producten
Bij sterk vervuild wasgoed kunnen oxi-producten worden gebruikt als vlekverwijderaar of als waskrachtversterker, inweek- of voorwasmiddel. De naam komt van oxygen (zuurstof). Dit geeft al aan dat het product werkt door een zuurstofbleekmiddel, dat de vlekken als het ware wegbleekt. Oxi-producten kunnen zowel poedervormig als vloeibaar zijn. Deze producten zijn vaak niet geschikt voor wol of fijne was.

Kalkaanslagbeschermers
Water heet 'harder' als er meer calcium- en magnesiumionen in zitten: meer kalk. Eén van de vervelende dingen van hard water is dat wasmiddelen daarin minder goed hun werk kunnen doen. Daarom bevatten wasmiddelen waterontharders. Hoe harder het water in het gebied waar u woont, hoe meer waspoeder u nodig heeft om de was schoon te krijgen. Op het pak staat dan de dosering die u moet aanhouden. U kunt ook een extra waterontharder toevoegen.

Kalkaanslagbeschermers (ingebouwd in het wasmiddel of als apart hulpmiddel bij de was) voorkómen dat kalksteen neerslaat op onderdelen van de wasmachine (zoals het verwarmingselement en de thermometer). Ze beschermen ook het wasgoed tegen vergrauwing door kalksteen. Deze middelen worden ook aangeraden om bij hoge waterhardheid minder wasmiddel te moeten toevoegen. Het merendeel van de huishoudens in Nederland heeft zacht tot middelhard water. De hardheid van uw leidingwater kunt u opvragen bij uw waterleidingbedrijf of hier opzoeken.

Strijkwater
Strijken met stoom gaat gemakkelijker en kost minder energie. U kunt een speciaal strijkwater gebruiken om uw stoomstrijkijzer te vullen. Strijkwater is verkrijgbaar in verschillende geuren.

Stijfsel
Stijfsel wordt tegenwoordig niet veel meer gebruikt. Vroeger werd het gebruikt om mooi gesteven tafellakens of bijvoorbeeld overhemdboorden te krijgen. Poedervormig stijfsel is in Nederland bijna nergens meer te koop. Er is nog wel een vloeibaar product op de markt. Stijfsel wordt, net als een wasverzachter, in de wasmachine met het laatste spoelwater toegevoegd aan het wasgoed. Let op: gebruik nooit stijfsel samen met een wasverzachter omdat ze een tegengestelde werking hebben.

Kledingverfrissers
Als er onaangename luchtjes in textiel aanwezig zijn, kunt u kledingverfrissers (of ontgeurders) gebruiken. Dit kan met kleding, maar bijvoorbeeld ook met gordijnen. De nare geur wordt veroorzaakt door bepaalde moleculen. Als u het textiel bespuit met kledingverfrisser, sluit de werkzame stof in dit product deze moleculen als het ware in. Echter, op een gegeven moment zult u het textiel toch moeten wassen. De kleding of het gordijn kan dan zo vol zitten met de werkzame stof, dat nieuwe “stankmoleculen” niet meer kunnen worden ingepakt.