Vloeibaar wasmiddel of poeder gebruiken?

Om je was zo schoon mogelijk te krijgen, heb je een goed wasmiddel nodig. Maar wat is beter, vloeibaar wasmiddel of poeder? Welk type wasmiddel je het best kunt gebruiken is voornamelijk afhankelijk van het type was. Maar ook is het afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en het wasprogramma dat je draait.

Wat moet je weten over vloeibaar wasmiddel?

Vloeibaar wasmiddel is vrij eenvoudig te doseren. Het wasmiddel lost snel op in water. Daardoor begint het wasmiddel direct te werken zodra de machine draait. Deze eigenschap maakt het wasmiddel ook ideaal voor korte wasprogramma’s en om op lagere temperaturen te wassen.

Vloeibaar wasmiddel kun je het best gebruiken in combinatie met een wasbol, zodat er geen ongebruikt wasmiddel in de afvoer verdwijnt. De wasmiddelen zijn ook in capsulevorm te verkrijgen, zodat je ze eenvoudiger kunt doseren.

Wat moet je weten over poederwasmiddel?

Het is belangrijk om te weten dat je poederwasmiddel in grofweg twee categorieën kunt opdelen, namelijk hoofd- en fijnwasmiddelen. Een hoofdwasmiddel kun je het beste gebruiken voor kleurechte was en witte was. Ze bevatten vaak bleekmiddel en zijn daarmee bijzonder geschikt om gekleurde vlekken uit je kleding verwijderen. Een hoofdwasmiddel is geschikt voor wasprogramma’s op een temperatuur van 40 °C, 60 °C of 90 °C.

Een fijnwasmiddel is, zoals de naam doet vermoeden, voor fijne stoffen gemaakt. Fijnwasmiddelen bevatten geen witmakers of bleekmiddelen. Om die reden kun je deze poederwasmiddelen ook voor fijne gekleurde was gebruiken. Dit type wasmiddel is ideaal voor stoffen als wol en zijde, alhoewel dit per wasmiddel kan verschillen. Op de verpakking kun je terugvinden voor welke stoffen het middel geschikt is.

Poeder of vloeibaar wasmiddel voor gekleurde was?

Voor de gekleurde was kun je over het algemeen beter een vloeibaar wasmiddel gebruiken. Dit type wasmiddel bevat namelijk geen bleekmiddel, waardoor de kleuren van de was niet worden aangetast. Gebruik je een wasmiddel met bleekmiddel voor je gekleurde was, dan kunnen de kleuren uiteindelijk vervagen.

In sommige gevallen kun je echter ook een poederwasmiddel voor de gekleurde was gebruiken. Het is echter wel van belang om een wasmiddel zonder bleekmiddelen te gebruiken. Als je een poederwasmiddel voor je gekleurde was gebruikt, heb je dus specifiek een fijnwasmiddel nodig.

Vloeibaar of poeder wasmiddel voor witte was?

Voor de witte was kun je het best een poeder wasmiddel gebruiken, een hoofdwasmiddel om specifiek te zijn. Deze wasmiddelen bevatten naast bleekmiddelen ook optische witmakers. Witmakers zorgen ervoor dat de was witter lijkt. De bleekmiddelen helpen je om gekleurde vlekken uit textiel en kleding te verwijderen.

Welk middel voor een gemengde was?

Je kunt gekleurde en witte was het best apart wassen. Anders loop je namelijk het risico dat de witte was verkleurt, en niet meer zo mooi wit wordt. Kies je er toch voor om een gemengde was te draaien? Dan kun je het best voor een vloeibaar wasmiddel kiezen, zodat de kleuren van de bonte was niet vervagen.

Welk wasmiddel is makkelijker te doseren?

Of je beter vloeibaar of poeder wasmiddel kunt gebruiken, is ook deels afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren. Zo werkt het doseren bijvoorbeeld ook net even anders. Over het algemeen is een vloeibaar wasmiddel gemakkelijker om te doseren.

Het is ook een optie om wasmiddelen in capsule- of tabletvorm te kopen. Dit maakt het eenvoudiger om vloeibaar of poeder wasmiddel te doseren. Het nadeel hiervan is echter dat je niet zelf kunt kiezen om minder of meer wasmiddel te gebruiken. Besluit je om een klein wasje te draaien, dan is dit bijvoorbeeld niet ideaal.

Welk wasmiddel je ook kiest, kijk altijd op het etiket voor de juiste dosering in jouw situatie. Dit is afhankelijk van hoe vuil de was is en hoe hard het water is in jouw regio. Over het algemeen is in Nederland zacht water te vinden – neem contact op met je drinkwater leverancier!

Wat is beter voor het milieu, vloeibaar wasmiddel of poeder?

Consumenten kiezen steeds bewuster. Maar welk type wasmiddel heeft de minste impact op het milieu, vloeibaar of poeder wasmiddel? Voor beide middelen valt iets te zeggen. Voor meer informatie over duurzaam wassen, zie onze video!

 

Duurzaam wassen: de gebruiker bepaalt milieu-impact!

Welk soort wasmiddel is beter om vlekken te verwijderen?

Of je beter vloeibaar wasmiddel of poederwasmiddel kunt gebruiken om vlekken te verwijderen, is afhankelijk van het soort vlekken. Heb je kleurstofvlekken in kleding of textiel? Dan kun je doorgaans het best een waspoeder met bleekmiddel gebruiken. Wil je kleding en textiel van vetvlekken ontdoen? Dan kun je beter voor een vloeibaar wasmiddel gebruiken. Slaag je er niet in om de vlekken te verwijderen met wasmiddel? Dan kun je er ook voor kiezen om een speciale vlekverwijderaar te gebruiken.

Conclusie: wat is het best, vloeibaar wasmiddel of poeder?

Vloeibaar wasmiddel en poederwasmiddel hebben beiden hun eigen voor- en nadelen. Welk type wasmiddel je het best kunt gebruiken, is afhankelijk van het type was en het wasprogramma dat je wilt draaien. Een vloeibaar wasmiddel is bijvoorbeeld ideaal voor gekleurde was, korte wasprogramma’s en om te wassen op lage temperaturen. Een waspoeder is meer geschikt voor hoge temperaturen en voor de witte was. Het kan om die reden verstandig zijn om beide soorten wasmiddel in huis te halen.

Overigens zijn er onwijs veel verschillende wasmiddelen om uit te kiezen. Niet alleen de vorm van het wasmiddel speelt een rol. Ook de kwaliteit van het wasmiddel heeft impact op het eindresultaat. Uiteindelijk wil je dat je met zo min mogelijk wasmiddel een zo schoon mogelijk resultaat krijgt!