De meeste wasmachines hebben een zeeplade met twee of drie verschillende vakjes, maar in welk vakje moet het wasmiddel? De meeste wasmachines hebben een eigen indeling. Bovendien komen de vakjes qua volume vaak sterk overeen. Dit kan voor verwarring zorgen als je pas een nieuwe wasmachine hebt aangeschaft. Wij leggen je uit hoe je ziet welk vakje voor wasmiddel is en waar de overige vakjes in de zeeplade voor bedoeld zijn.

In welk vakje van de wasmachine moet het wasmiddel?

Wat gebeurt er als je wasmiddel in het verkeerde vakje doet?

Het is belangrijk om de verschillende vakjes van je wasmachine op de juiste manier te gebruiken. Vul je het vakje voor wasverzachter met wasmiddel, dan kunnen er bijvoorbeeld zeepresten in de wasmachine achterblijven. Dit kan ervoor zorgen dat de wasmachine gaat stinken. Ook wordt de was minder schoon, omdat de inhoud van het vakje voor wasverzachter pas aan het eind van het wasprogramma wordt toegevoegd.

Welke vakjes heeft de zeeplade van een wasmachine?

De zeeplade van een wasmachine heeft meestal twee of drie vakjes. Bij een wasmachine met twee vakjes is één vak voor wasmiddel en de ander voor wasverzachter. Als je wasmachine een zeeplade met drie compartimenten heeft, is er ook een vakje voor de voorwas. Wasmiddel gebruik je bij iedere wasbeurt, terwijl je wasverzachter optioneel kunt gebruiken om de was extra zacht te maken en langer lekker te laten ruiken.

De voorwas is een optioneel onderdeel van het wasprogramma. Je kunt de voorwasfunctie gebruiken als je was erg vuil is of hardnekkige vlekken heeft. Ook komt deze functie goed van pas bij beddengoed of sportkleding.

Welk vakje is voor wasmiddel?

Terwijl wasverzachter en de voorwasfunctie optioneel zijn, is er altijd een wasmiddel vereist als je de wasmachine gebruikt. De belangrijkste vraag is dus: welk vakje is voor wasmiddel? Als de zeeplade van je wasmachine twee vakjes heeft, is het grootste vakje voor wasmiddel bedoeld. Bij een wasmachine met drie compartimenten, heeft ieder vakje een eigen symbool. Het symbooltje voor het hoofdwasmiddel is meestal een doos met daarin twee streepjes of het getal 2.

Welk vakje is voor wasverzachter?

Inmiddels weet je welk vakje voor wasmiddel is, maar welk vakje is dan voor de wasverzachter? Bij een zeeplade met twee compartimenten blijft voor wasverzachter slechts één vakje over, namelijk het kleinere vakje. Als er drie vakjes zijn, herken je het vakje voor wasverzachter vaak aan het symbooltje in de vorm van een bloemetje of zonnetje. In sommige gevallen herken je het vakje ook aan het Engelse woord ‘softener’.

Welk vakje is voor de voorwas?

Beschikt je wasmachine over een voorwasfunctie? Dan herken je het vakje voor de voorwas meestal aan een het symbooltje van een doos met één streepje of het getal 1. In sommige gevallen wordt het vakje simpelweg aangeduid met ‘voorwas’ of de Engelse term ‘pre wash’. Het onderscheid tussen de vakjes voor voorwas en hoofdwas wordt soms ook aangeduid met 1 en 2 streepjes, waarbij 1 streepje het vakje voor de voorwas aanduid.

Een wasmachine met automatische dosering

Heb je een wasmachine met automatische dosering? Dan heeft de wasmachine twee grote reservoirs en doseert de machine de hoeveelheid wasmiddel en wasverzachter automatisch. Ook nu kun je de reservoirs voor wasmiddel en wasverzachter vaak weer van elkaar onderscheiden door middel van dezelfde symbooltjes. Mocht je er niet uitkomen, dan kun je de handleiding van je wasmachine raadplegen.

Het gebruik van een wasbolletje

Steeds meer mensen geven ook de voorkeur aan een wasbolletje. Dit hulpmiddel kun je met wasmiddel vullen en stop je tussen de was. Het wasmiddel komt dan geleidelijk vrij tijdens de wasbeurt. Het voordeel van een wasbolletje is dat er niet meer wasmiddel vrijkomt dan noodzakelijk. Gebruik je een wasbolletje? Laat het vakje voor wasmiddel dan leeg tijdens het wasprogramma.

Besluit je om de voorwasfunctie van je wasmachine te gebruiken? Gebruik dan geen wasbolletje. Het wasmiddel in het bolletje zal dan namelijk al vrijkomen tijdens de voorwas, waardoor het wasprogramma minder effectief is.

Een wasmiddelcapsule gebruiken

Sinds een aantal jaar is de wasmiddelcapsule in opkomst: vloeibaar wasmiddel in wateroplosbare folie. Deze capsule doe je tussen de was direct in de trommel. Je hoeft dan geen wasmiddel meer in het vakje te doen. Wel kun je nog wasverzachter gebruiken in het daarvoor bestemde vakje. Bij gebruik van een wasmiddelcapsule kun je beter geen wasprogramma met voorwas-functie selecteren.