Micro organismen

We worden continu door micro-organismen omringd. Ze bevinden zich niet alleen overal om ons heen, maar ook op onze huid en in onze darmen. Dat is geen reden om je zorgen te maken, integendeel: verreweg de meeste micro-organismen zijn onschuldig of zelfs nuttig omdat ze ons bijvoorbeeld bij de spijsvertering helpen. Er is een groep micro-organismen die ziektes kunnen veroorzaken. Deze kunnen voorkomen in ons huishouden, bijvoorbeeld in de keuken. Hoe dit kan en wat je eraan kan doen, lees je hier.

Wat zijn micro-organismen?

Micro-organismen zijn te klein om met het blote oog te zien. Veel micro-organismen gebruiken restanten van andere organismen als voedsel. Men spreekt van 'microbieel' als iets betrekking heeft op, of veroorzaakt wordt door, micro-organismen. Slechts enkele micro-organismen worden als ‘pathogeen’ geclassificeerd, dat wil zeggen dat ze ziektes kunnen veroorzaken. Zulke micro-organismen noemen we vaak kiemen.

Er zijn drie hoofdgroepen micro-organismen: bacteriën, schimmels en virussen. Onder gunstige omstandigheden kunnen bacteriën en schimmels zich snel vermenigvuldigen. Hiervoor is de juiste temperatuur belangrijk. Voor de meeste bacteriën is dit tussen de 20 °C en 40 °C. Schimmels en bepaalde bacteriën overleven en vermeerderen zich ook nog in de koelkast. De belangrijkste factor voor een snelle vermenigvuldiging is meestal voldoende vocht. Weliswaar zijn er ook voedingsstoffen nodig, maar die vinden micro-organismen eigenlijk altijd wel: in het stof, in vuildeeltjes of in levensmiddelen. Uit enkele kiemen ontstaan snel vele nieuwe kiemen. Dit vormt het gezondheidsrisico, omdat het immuunsysteem een dergelijk groot aantal niet meer aankan.

Meer weten over de aard van micro-organismen? Lees hier verder. 

Hoe veroorzaken micro-organismen ziektes?

Micro-organismen kunnen op twee verschillende manieren ziekte veroorzaken zoals braken en diarree. Dit kan ofwel direct door infectie, ofwel door giftige stofwisselingsproducten (toxines). De meeste van deze toxines zijn gelukkig niet hittebestendig. Daarom biedt de consumptie van goed verhitte levensmiddelen een erg goede bescherming. Logischerwijs zijn rauwe levensmiddelen extra risicovol; zeker die van dierlijke oorsprong, maar ook vers fruit en verse groente. Want deze zijn niet kiemvrij. Door passende hygiënische maatregelen kan worden gewaarborgd dat de kiemen in of op de levensmiddelen zich niet verder vermenigvuldigen. 

Micro-organismen in de keuken?

Micro-organismen komen in het huishouden niet overal even vaak voor. Wat velen verbaast is dat ze het meest voorkomen in de keuken. Vooral in de gootsteen en op afwasbenodigdheden bevinden zich meestal veel meer micro-organismen. Op rauwe levensmiddelen, zoals vlees, gevogelte, vis, eieren of groente groeien de micro-organismen vooral. Door niet zorgvuldig om te gaan met deze levensmiddelen (zonder gewassen handen bijvoorbeeld) kunnen micro-organismen vrij gedijen.

Weten hoe je micro-organismen in de keuken voorkomst? Lees verder op onze pagina Schoonmaken in de keuken
 

Vorige:
Wasgoed