Een vaatwasser scheelt je een hoop tijd en moeite, maar hoe werkt een vaatwasser nu precies? Niet alle materialen zijn vaatwasserbestendig. Bovendien kent een vaatwasser verschillende programma’s en is het belangrijk om de vaatwasser op de juiste manier in te ruimen. Met behulp van deze pagina weet je zeker dat je de vaatwasser correct gebruikt!

Hoe werkt een vaatwasser?
De vaatwasser reinigt je vaat met behulp van hitte, reinigingsmiddelen en water. De vaatwasser begint doorgaans met een voorwas. Hierbij wordt de vaat afgespoeld met water om voedselresten en vuil te verwijderen. Hierna voegt de vaatwasser reinigingsmiddelen toe om de vaat grondig te reinigen. De sproeiarmen in de vaatwasser zorgen ervoor dat alle vaat met het water en de reinigingsmiddelen in contact komt. Om de vaat goed schoon te maken, wordt het water ook verhit. Zo is de vaatwasser in staat om ook hardnekkig vuil te verwijderen.
Zodra het reinigingsproces is afgerond, wordt het water afgevoerd met behulp van een afvoerpomp. Hierna begint het droogproces. Sommige vaatwassers drogen de vaat met een verwarmingselement, terwijl andere vaatwassers een ventilator gebruiken. Er zijn ook vaatwassers met zowel een ventilator als een verwarmingselement.
Welke producten gebruikt een vaatwasser?
1. Vaatwasmiddel
Er zijn verschillende soorten vaatwasmiddelen die je kunt gebruiken om de vaat goed schoon te krijgen. Je kunt kiezen uit vloeibaar vaatwasmiddel, vaatwasmiddel in poedervorm, capsules en tabletten.
Poederwasmiddel is doorgaans het goedkoopste vaatwasmiddel. Je kunt dit middel zelf doseren en poeder is effectief tegen vetresten. Belangrijk is om de juiste dosering te gebruiken, aangezien er anders resten in de vaatwasser en op de vaat kunnen achterblijven. Vloeibaar vaatwasmiddel lost beter op, waardoor je hier geen last van hebt. De juiste dosering is bij vloeibaar vaatwasmiddel nog steeds van belang, al is het maar om verspilling tegen te gaan. Over het algemeen is vloerbaar vaatwasmiddel echter iets duurder.
Vaatwasmiddelen zijn ook in de vorm van capsules of tabletten te verkrijgen. Het voordeel daarvan is dat je zelf niet hoeft te doseren. Je betaalt hier echter iets meer voor. Houd er bovendien rekening mee dat je met capsules of tabletten geen lagere dosering kunt gebruiken als de vaatwasser minder vol is. All-in-one tabletten bevatten naast vaatwasmiddel ook zout en glansspoelmiddel, waardoor je deze producten niet apart hoeft aan te schaffen of bij moet vullen.
2. Zout
Een vaatwasser gebruikt zout om de hardheid van het water te verminderen. Hard water kan namelijk kalkaanslag op je vaat en in de vaatwasser veroorzaken. Dit zorgt ervoor dat je vaat er minder schoon uitziet en kan ten koste gaan van de levensduur van je vaatwasser. De meeste vaatwasmachines doseren zelf de juiste hoeveelheid zout vanuit een apart compartiment die je niet vaak hoeft bij te vullen.
3. Glansspoelmiddel
Een glansspoelmiddel zorgt ervoor dat er geen vlekken of druppels op je vaat achterblijven. Zeker als je glas, bestek of porselein in de vaatwasser stopt, is het aan te raden om glansspoelmiddel te gebruiken. Een goede dosering is hierbij van belang, want bij een te hoge dosering kan er overtollig schuim ontstaan. De meeste vaatwasmachines doseren zelf de juiste hoeveelheid glansspoelmiddel vanuit een apart compartiment die je niet vaak hoeft bij te vullen.
Wat kan er niet in een vaatwasser?
Met de vaatwasser krijg je de meeste vaat goed schoon, maar niet voor ieder materiaal kun je een vaatwasser gebruiken. Hout is bijvoorbeeld niet vaatwasserbestendig. Ook koper en plastic bakjes kun je beter niet in de vaatwasser stoppen. Kristal kun je soms reinigen met een delicaat wasprogramma, maar kan bij hoge temperaturen barsten. Vaak wordt op het product of de verpakking vermeld of het geschikt is voor de vaatwasser. Dit herken je aan onderstaande symbolen:
Hoe gebruik je een vaatwasser?
We leggen graag uit hoe een vaatwasser werkt aan de hand van de 5 onderstaande stappen.
De vaat in 5 stappen
Stap 1. Het voorbereiden van de vaat
Het is niet nodig om de vuile vaat af te spoelen voordat je de vaatwasser inruimt, maar het is wel belangrijk om grote stukken vuil en voedingsresten eerst te verwijderen. Als er veel voedingsresten op de vaat zitten, kan dit er namelijk voor zorgen dat de vaat minder goed schoon wordt. Daarnaast kan de afvoer van de vaatwasser verstopt raken als er veel voedingsresten op je vaat zitten en kan het apparaat hierdoor gaan stinken.
Stap 2. Het inruimen van de vaatwasser
Hoe moet je de vaatwasser inruimen? Het lijkt misschien geen ingewikkeld vraagstuk, maar het is wel van belang om je vaat op de juiste manier in het apparaat te plaatsen. Grote pannen, kommen en borden kun je het best onderin de vaatwasser plaatsen. Zo is er bovenin de vaatwasser meer ruimte voor kopjes, glazen en andere kleine items. Houd er bij het inruimen van de vaatwasser ook rekening mee dat de sproeiarmen moeten draaien.
Bestek kun je het best met de handgrepen naar onderen in de bestekmand plaatsen. Op die manier is er meer ruimte tussen het bestek, waardoor het beter schoon wordt. Het is namelijk van belang dat de sproeiarmen ieder plekje goed kunnen bereiken. Om die reden kun je de vaatwasser beter ook niet te vol laden.
Stap 3. Voeg een vaatwasmiddel toe
Zodra de vaatwasser is ingeruimd, kun je een vaatwasmiddel toevoegen. Hiervoor heeft de vaatwasser een speciaal compartiment, dat zich in de bodem of in de deur bevindt. Als je tabletten of capsules gebruikt, hoef je geen rekening te houden met de dosering. Eén capsule of tablet is in dat geval voldoende. Sommige vaatwastabletten zijn in een wateroplosbare folie verpakt. Andere tabletten zijn individueel verpakt in een verpakking die je eerst moet verwijderen. Gebruik je een vaatwaspoeder? Dan vind je op de verpakking de aanbevolen dosering. Als je een kleine vaat draait, kun je een kleinere dosering gebruiken.
Veel moderne vaatwassers hebben een apart zoutcompartiment. Daarnaast hebben de meeste vaatwassers ook een apart reservoir voor glansspoelmiddel. Indien je vaatwasser hierover beschikt, hoef je het zout en glansspoelmiddel slechts eens in de zoveel tijd aan te vullen. Als je all-in-one tabletten gebruikt, hoef je zelf geen zout of glansspoelmiddel toe te voegen.
Stap 4. Kies het juiste programma
Zodra je de vaatwasser hebt ingeruimd, wordt het tijd om een programma te kiezen. In de handleiding van je vaatwasser worden de verschillende programma’s beschreven. Belangrijk is om het programma te kiezen op basis van het type vaat. Hoe vol de vaatwasser is, speelt een minder grote rol. Hieronder vind je een aantal van de meest gebruikelijke wasprogramma’s met een toelichting.
- Eco-programma: Het eco-programma is geschikt voor als je energie wilt besparen. De vuile vaat wordt ook bij dit wasprogramma goed schoon, maar het programma duurt langer. Bovendien moet je de vaat na dit wasprogramma vaak nog even laten drogen.
- Normaal programma: Het normale programma is geschikt voor de meeste vuile vaat. Moderne vaatwassers kiezen automatisch een geschikte reinigingstemperatuur en hoeveelheid water. Meestal varieert de temperatuur bij een auto-programma tussen de 45 en 65 ℃.
- Snel programma: Het snel programma wast op een iets hogere temperatuur en verbruikt meer water. De vaastwasser is hierdoor sneller klaar, maar verbruikt vaak ook meer energie dan het standaardprogramma.
- Intensief pogramma: Het intensieve wasprogramma is geschikt voor de meest vuile vaat. Bij dit wasprogramma wordt de vaat op hoge temperaturen gewassen. Houd er rekening mee dat niet ieder type vaat tegen deze hoge temperaturen bestand is.
Stap 5. Laat de vaat afkoelen en ruim de vaatwasser uit
Zodra de vaatwasser klaar is, kun je de vaat het best even laten afkoelen met de deur open. Hierna kun je de vaatwasser uitruimen. Is de vaat nog niet helemaal droog? Dan kun je een droogrek of een doek gebruiken om de vaat droog te maken.
Vaatwasser schoonmaken
het is belangrijk om een paar keer per jaar het filter van de vaatwasser schoon te maken. In de handleiding van je vaatwasser kun je vinden hoe je het filter uit je vaatwasser kunt halen. Verwijder eventuele grote stukken vuil en spoel het filter af onder de kraan. Heb je last van een stinkende vaatwasmachine na gebruik? Overweeg dan om de vaatwasmachine te reinigen. Hier zijn specifieke vaatwasmachinereinigers voor beschikbaar.
