Schoonmaken badkamer en WC

Naast dat de keuken vaak als kern van een huishouden wordt omschreven, zijn er andere ruimtes waar verschillende personen vaak komen; namelijk de badkamer en wc. Naast dat wij mensen daar graag komen om ons schoon te maken, zijn de omstandigheden ook juist ideaal voor micro-organismen. De badkamer is een gunstige plek voor de vermeerdering van micro-organismen, want deze houden van een warme en vochtige omgeving. Lees op deze pagina over de twee grootste uitdagingen als het aankomt op hygiëne in sanitair, maar ook over de kritische punten, schoonmaakproducten en handige schoonmaaktips voor in de badkamer.

Uitdaging 1: Schimmelvlekken

Schimmelvlekken komen bij voorkeur voor op delen voor die vaak langere tijd vochtig zijn, zoals hoeken en voegen van douchebakken en douchecabines, maar ook op textiel, zoals douchegordijnen of badmatten. De donkere verkleuringen komen meestal van de sporen van schimmels, die in groten getale aan de lucht worden afgegeven en zo voor de verspreiding van de schimmel zorgen. De vlekken zien er niet alleen ontzettend lelijk uit, sporen van schimmels kunnen het ontstaan van allergieën bevorderen of bij een al aanwezige allergie overgevoeligheidsreacties oproepen. Daarom is het zinvol om schimmelvlekken bijtijds aan te pakken.

Uitdaging 2: Micro-organismen op het toilet

Allerlei micro-organismen van het toilet komen voor het grootste deel uit de menselijke darm. Ze zijn weliswaar niet geheel ongevaarlijk, maar overleven in het toilet meestal niet lang. Bij sterke verontreiniging in het geval van maagdarminfecties met diarree en braken verandert de soort vervuiling, tegelijkertijd neemt ook de hoeveelheid bijzonder besmettelijke, ziekteverwekkende micro-organismen sterk toe. Als het toilet wordt doorgespoeld, worden weliswaar de meeste micro-organismen uit de wc-pot verwijderd, maar ontstaan er ook fijne druppels, die micro-organismen bevatten en op oppervlaktes en voorwerpen in de badkamer kunnen neerslaan. Hierdoor worden niet alleen de wc-bril, maar ook andere oppervlaktes in de omgeving van het toilet met micro-organismen verontreinigd. Bovendien kunnen micro-organismen van vervuilde handen ook op kranen, schakelaars, washandjes, handdoeken en deurgrepen komen en zo op andere personen in het huishouden worden overgebracht.

Als u de wc niet regelmatig schoonmaakt, kunnen micro-organismen zich daar ook in oppervlaktemateriaal vestigen. Beschermd in een omhulsel van kalk- en urinesteenaanslag blijven ze langer in leven en kunnen ze tot lelijke aanslag en geurvorming leiden, die niet per se gevaarlijk, maar toch onhygiënisch is.

Badkamer en WC schoonmaken, kritische punten

Handcontactoppervlakken: de oppervlakken die je op dagelijkse basis aanraakt. Denk daarbij aan het lichtknopje, de kraan, de doortrekknop van het toilet.

Het toilet: een bron van bacteriën.

Wasgoed: vervang tijdig de handdoeken in de badkamer en het toilet. Zeker wanneer de ruimte niet goed geventileerd kan worden, blijven deze doeken lang vochtig en een bron voor bacteriën.

Welke producten gebruik je bij schoonmaken van de badkamer?

Speciale producten voor schoonmaken vna het sanitair bevatten oppervlakteactieve stoffen die vuil en vet verwijderen. Zure reinigers zijn wat dikker, waardoor ze effectiever inwerken op kalk en urinesteen. Dit maakt ze uitermate geschikt om kalkaanslag en urinesteen weg te krijgen uit de toiletpot. U kunt ook een schuurmiddel gebruiken om vuil of kalk weg te poetsen. Op plaatsen waar u niet goed kunt poetsen, kunt u een bleekreiniger gebruiken om het vuil weg te bleken.

Let op: gebruik nooit een zure reiniger in combinatie met een chloorbleekmiddel, omdat er dan chloorgas kan ontstaan dat schadelijk is voor de gezondheid. Volg altijd de aanwijzingen op de verpakking en lees ook goed op welke materialen u een bepaalde reiniger kunt gebruiken.

Bleekreinigers

Bleekreinigers zijn handig om vuil te verwijderen waar dat door mechanisch poetsen niet lukt. Dit zijn bijvoorbeeld plekken waar u niet goed bij kunt, zoals randen in de toiletpot. Bleekreinigers zijn namelijk in staat om zonder beweging, dus op een statische manier, vuil weg te bleken. Een bekend bleekmiddel is natriumhypochloriet. Daarnaast zijn er zogenaamde chloorvrije bleekreinigers, die waterstofperoxide bevatten.

Toiletblokjes

Toiletblokjes worden in de toiletpot gehangen. Bij iedere spoeling komt dan een bepaalde hoeveelheid werkzame stof vrij. Toiletblokjes voorkomen dat kalk en urinesteenaanslag zich afzetten in de pot en zorgen voor een frisse geur in het toilet.

Toiletblokjes zijn er tegenwoordig in veel verschillende vormen. Er zijn blokjes als steentje, vloeibaar of in gelvorm. Tegenwoordig zijn er ook toiletblokjes met twee verschillende vloeistofruimten. De ene ruimte bevat de vloeistof met een reinigende eigenschap en de andere ruimte de parfumerende ingrediënten. Van de meeste toiletblokjes zijn navulverpakkingen beschikbaar die u zelf in de houder moet plaatsen. Het is belangrijk om daarna uw handen te wassen.

Luchtverfrissers

Luchtverfrisser is een product in vaste of vloeibare vorm. De voornaamste doelen van dit middel zijn het creëren van een aangename atmosfeer in een ruimte en om onaangename geuren te verdringen. Onder de categorie luchtverfrissers vallen ook de luchtverfrissers die op batterijen werken of in het stopcontact gehangen worden.

Kalkaanslag verwijderaars

Als er een plek is in je huis waar kalk snel de kop op doet, is het wel de badkamer. In de douche, de wasbak en rondom kranen is de opbouw van kalk vaak een probleem. Dit is ook niet vreemd, want kalkaanslag wordt veroorzaakt door calciumcarbonaat (kalk), wat van nature in het water aanwezig is. Als een oppervlak nat wordt, dan verdampt het water en blijven de mineralen achter. Dit zorgt voor de bekende witte waas die we kalkaanslag noemen. Kalk is niet schadelijk of slecht voor de menselijke gezondheid, maar toch vinden mensen het niet mooi. Ook kan het wel zijn dat door de kalk een douchekop bijvoorbeeld verstopt raakt.  Er zijn daarom veel middelen beschikbaar die exact deze witte waas aanpakken. Deze producten vallen effectief de kalk aan en zijn speciaal geschikt voor oppervlakken in de badkamer. Het is raadzaam om een geschikt product te gebruiken, omdat deze producten gemaakt zijn met een beschermer voor het schoon te maken oppervlak.

Schoonmaaktips voor de badkamer en WC

1) Verwijder kalkaanslag: dit maakt een oppervlak ruwer, waardoor vuil gemakkelijker aan het oppervlak hecht;

2) Verwijder zichtbaar vuil: waar vuil is, kunnen bacteriën groeien;

3) Houd het toilet en de badkamer zo droog mogelijk: micro-organismen (zoals bacteriën of schimmels) gedijen goed in vochtige omstandigheden;

4) Denk aan het schoonmaken (minimaal wekelijks) van deurklink en kraan. Vervang ook de handdoek regelmatig.