Op deze pagina vindt u antwoorden op veelgestelde vragen, gecategoriseerd per onderwerp.

Mocht uw vraag en antwoord er niet bij staan, neem dan contact met ons op.

 

Huishouden

Neem voor bellenblaassop 40 ml water, 2 theelepels afwasmiddel en 2 suikerklontjes.

Nee, het is af te raden om vaatwastabletten door te breken of te snijden. Hierbij komen makkelijk deeltjes vrij waarmee u in aanraking kunt komen, zoals bijvoorbeeld enzymen. Deze kunnen irriterend werken op uw huid en/of ogen. Fabrikanten zorgen ervoor dat de machinevaatwastabletten de juiste hoeveelheid van ingrediënten bevatten, en gaan hierbij uit van een goed gevulde machine. Voor het verkrijgen van een goed resultaat, is het van belang de door de fabrikant aangegeven dosering aan te houden. Een goed resultaat houdt niet alleen in dat de vaat schoon wordt, maar bijvoorbeeld ook dat er geen kalkafzetting op het vaatwerk en op de onderdelen van de vaatwasmachine plaatsvindt. Hier zijn de samenstelling van de tabletten en het doseervoorschrift op afgestemd. Een afwijkende dosering, zowel onderdosering als overdosering, kan leiden tot een minder goed resultaat. Ook bij gebruik van machinevaatwasmiddel in poedervorm is het aan te raden om de aanbevolen dosering op te volgen.

Ja, het vuil dat vrijkomt uit uw eigen huishouden is vaak belastend voor het milieu. Denk bijvoorbeeld aan benzineresten, oliën of vetten – deze mogen niet zomaar in het oppervlaktewater worden geloosd. Het is daarom dat bijvoorbeeld het wassen van uw auto op straat lang niet overal is toegestaan. Het probleem is niet de milieubelasting van de autoshampoo die u gebruikt - deze is minimaal-, het probleem is het vuil dat loskomt dat slecht is voor het milieu.

Om het milieu zoveel mogelijk te sparen, zijn voor het gebruik van schoonmaakmiddelen, strenge maatregelen opgenomen in de Detergentenverordening. Onder meer eist deze wetgeving een volledige biologische afbreekbaarheid de oppervlakte-actieve stoffen in schoonmaakmiddelen. Dit afbreken gebeurt hierbij voor een groot deel in een rioolwaterzuiveringsinstallatie. Oppervlakte-actieve stoffen zijn het hart van een schoonmaakmiddel. Ze zorgen ervoor dat het te reinigen materiaal/oppervlak volledig vochtig wordt, verwijderen het vuil en houden het losgemaakte vuil in het sop.

 

 

Wassen

Neem contact op met de klantenservice van uw wasmiddel, via de contactgegevens op de verpakking. Vaak kunt u schrijven naar een antwoordnummer, contact opnemen via internet of een (gratis) telefoonnummer bellen. U vindt deze gegevens meestal in de buurt van de streepjescode.

De juiste dosering hangt af van twee dingen: uw inschatting van de vuilgraad van uw wasgoed, en de waterhardheid bij u thuis. Vervolgens kunt u op de verpakking de juiste dosering aflezen in de doseertabel. Gebruik voor het doseren de doseerhulp die hoort bij het door u gebruikte wasmiddel.

Het inschatten van hoe vuil de was is, kunt u met uw ogen doen. De juiste waterhardheid is lastiger.

In Nederland wordt de waterhardheid in drie gradaties ingedeeld. Hoe harder het water, hoe hoger de vereiste wasmiddeldosering.

De in Nederland gebruikelijke indeling van waterhardheden is:

0° DH - 8,4° DH (zacht)

8,4° DH - 14° DH (gemiddeld)

14° DH en hoger (hard)

Wat de waterhardheid in uw woonplaats is, kunt u opvragen bij uw waterleidingbedrijf (zie uw maandelijkse nota) of opzoeken op plaatsnaam.

Gebruik bij alle in Nederland voorkomende waterhardheden de aanbevolen dosering van het wasmiddel zoals die op de verpakking staat.

Meer weten over de was doen? Bekijk de was in 8 stappen of lees onze uitgebreide brochure Slim Wassen.

Hard water is water waar veel calcium (kalk) en magnesium in is opgelost. Deze twee stoffen kunnen reageren met het zeep in het wasmiddel, waarbij kalkzeep gevormd wordt. Er is dan minder zeep beschikbaar voor het reinigen van het wasgoed. Oftewel: er is meer wasmiddel nodig om hetzelfde wasresultaat te krijgen.

Fabrikanten van wasmiddelen houden rekening met de effecten van hard water. Zo kunnen ze ontharders toevoegen aan het wasmiddel, die de waterhardheid in de wastrommel verlagen tijdens het wassen. Maar de waterhardheid die uit de kraan komt, verschilt in Nederland per woonplaats. Je vindt dan ook altijd op het etiket een doseervoorschrift, waarop staat welke hoeveelheid wasmiddel je moet gebruiken. Dit is afhankelijk van de mate van vervuiling van het wasgoed, maar ook van de waterhardheid die in uw woonplaats uit de kraan komt.

Volg dus altijd de informatie op het etiket om te bepalen welke dosering u moet aanhouden. Het is niet aan te raden een lagere dosering te gebruiken dan de minimale hoeveelheid die de fabrikant voorschrijft, ookal heeft u te maken met (zeer) zacht water. Dit kan sterke invloed hebben op het wasresultaat.

Hoe hard (of zacht) het water is in uw woonplaats, kunt u navragen bij uw leidingwaterbedrijf.

LET OP: test altijd eerst op de binnenkant van het kledingstuk (bijvoorbeeld een naadje) of het kledingstuk kleurecht is voor de geadviseerde behandeling!

Om transpiratievlekken te verwijderen: dep de vlek met wat alcohol of azijn, uitspoelen en op de normale manier wassen. Bij hardnekkige vlekken geldt: laat azijn een paar uur intrekken op de vlek, dan spoelen en op de normale manier wassen.

Om transpiratiegeur te verwijderen: los 50 gram zout op in 1 liter handwarm water. Laat het kledingstuk enige tijd weken in deze oplossing; daarna op de normale manier wassen. OF: Laat het kledingstuk 30 minuten weken in een oplossing van uw wasmiddel in de dosering voor handwas (gebruik een plastic emmer, en gebruik een witte handdoek om het kledingstuk onder te houden). Gooi de weekoplossing weg en was het kledingstuk op de normale manier. Als dit niet helpt, raad ik u aan om contact op te nemen met de leverancier van uw wasmiddel. U vindt de contactgegevens op de verpakking (meestal in de buurt van de streepjescode). Of kijk bij de links/consumentenproducten op deze website.

Verder is het belangrijk om bij het strijken zweetplekken te vermijden, omdat dit de transpiratievlek (en geur) kan fixeren.

Om het ontstaan van transpiratiegeur in kleding te voorkómen, wordt aangeraden om een goede deodorant of anti-transpirant te gebruiken.

Meer weten over de was doen? Bekijk de was in 8 stappen of lees onze uitgebreide brochure Slim Wassen.

.Schone was vraagt om bewuste keuzes. Hoe schoon de was wordt is een samenspel van de techniek van uw wasmachine, de temperatuur waarmee u wast én het wasmiddel dat u gebruikt. Sta dus even stil bij de vraag wat u gaat wassen  en waarom, voordat u kiest voor een wasmiddel en een bepaald wasprogramma. Door bewust te kiezen voor lagere wastemperaturen en lagere doseringen in plaats van ‘alle wassen met hetzelfde wasprogramma’ spaart u uw portemonnee en het milieu.

Meer weten over de was doen? Bekijk de was in 8 stappen of lees onze uitgebreide brochure Slim Wassen.

Zie voor een uitgebreide uitleg de pagina over wassymbolen.

 

 

Hygiëne

Hygiëne: de gehele praktijk van het onderhouden en bevorderen van een goede gezondheid door schoonmaken en desinfecteren, om zo de keten van infectie te doorbreken.

Reinigen = Schoonmaken: Reinigen (of: schoonmaken) is het fysiek verwijderen van zichtbaar vuil, waardoor ongewenste micro-organismen (bijvoorbeeld bacteriën, virussen en ziektekiemen) zich minder goed kunnen voeden en hechten. Met reinigen wordt 85% tot 90% van de micro-organismen fysiek verwijderd. Daarnaast bereidt goede reiniging een oppervlak voor op eventuele desinfectie. Desinfectiemiddel bereikt na reiniging het oppervlak beter en micro-organismen hebben minder schuilplekken voor het desinfectiemiddel. Zonder goede reiniging heeft desinfectie geen zin.

Desinfecteren: Met desinfectie (ontsmetting) wordt de hoeveelheid micro-organismen gereduceerd tot een aanvaardbaar niveau waarbij het risico op besmetting zeer laag is. Desinfecteren gebeurt altijd na reiniging en alleen in specifieke gevallen, zoals in de voedingsindustrie en in grootkeukens, in de veeteelt, in zorg- en ziekenhuisinstellingen, en wanneer er lichaamsvloeistoffen zoals bloed aanwezig zijn. Kortom: in professionele omgevingen waar de kans op besmetting groot is en een groot risico vormt. Andere situaties waarin dit laatste van toepassing is, kunnen zijn: het eigen huishouden – wanneer een huisgenoot een besmettelijke ziekte heeft, mensen met een verzwakt immuunsysteem, of plaatsen met micro-organismen zoals schimmels en groene aanslag.

Doe eerst ringen, armbanden, horloge af. Zet de kraan open (bij voorkeur goed warm water gebruiken) en maak de handen vochtig. Zeep ze dan goed in en blijf wrijven, zeker twintig tellen (net zolang als het duurt om Happy Birthday te zingen) : handpalmen, de achterkant van de handen, vingertoppen, tussen de vingers, onder de nagels, polsen goed wassen. Daarna onder stromend water goed afspoelen, de handen afdrogen met een schone handdoek of papieren handdoekje en de kraan dichtdoen met de handdoek.

1. Als je je handen goed droogt, verwijder je bacteriën die nog zijn achtergebleven na grondig wassen met water en zeep.

2. Natte handen nemen sneller bacteriën op van vuile oppervlakken.

3. Als je door je beroep erg vaak natte handen hebt, kun je daardoor eczeem krijgen.

Het idee dat we allemaal leven in superschone, steriele huizen met nauwelijks bacteriën is een fabel. Onze huizen en onze lijven barsten van de bacteriën.

Het is ook een fabel dat hoe hygiënischer iemand is, en hoe hygiënischer zijn huis is, hoe groter de kans dat hij en zijn kinderen allergisch reageren.

Wel is duidelijk dat hoe minder hygiënisch je leeft, hoe groter het risico op infecties die ernstige gevolgen kunnen hebben. We moeten hygiëne dus wel degelijk serieus nemen.

Maar hoe kan het zijn dat tegenwoordig meer mensen allergisch zijn, en in hoeverre houdt dat verband met het terugdringen van het aantal bacteriën in onze omgeving?

De toename van allergieën is iets van de laatste jaren en gaat hoofzakelijk om voedselallergieën en ‘atopische allergieën’ dat wil zeggen: niet veroorzaakt door bepaalde stoffen. Atopische allergieën zijn bijvoorbeeld hooikoorts, eczeem en astma.

Wetenschappers hebben gezocht naar de oorzaak van de toename van allergieën in de afgelopen 20 jaar. Deze toename lijkt samen te hangen met de Westerse leefstijl, en de vele verschillende factoren die daarbij betrokken zijn. De aandacht is nu onder meer gericht op factoren als voeding, uitlaatgassen, medicijnen, aanleg en gebrek aan lichaamsbeweging.

Met betrekking tot bacteriën is in elk geval zeker dat ons contact met bacteriën – zowel met schadelijke als met onschadelijke - door de jaren heen sterk is veranderd. Gedeeltelijk is dit met opzet geweest door gebruik van antibiotica, vaccins, schoon water, voeding en door persoonlijke en huishoudelijke hygiëne. Deels komt het door leefstijlveranderingen zoals de verhuizing van platteland naar stad en de overgang van buiten- naar binnenspelen.

Alle bewijs in acht genomen, lijkt het onlogisch dat iedereen besmet moet worden, met mogelijk fatale gevolgen van dien, om beschermd te worden tegen allergieën. Maar het lijkt wel steeds aannemelijker dat een veranderde blootstelling aan bacteriën op welke manier dan ook, een factor is van betekenis.

Als verandering van ons contact met bacteriën van belang is, is het waarschijnlijk dat de bacteriën waarom het gaat onschadelijk zijn, of in onschadelijke dosis van schadelijke bacteriën voorkomt. Dus gelukkig is de verwachting dat we de toename van allergieën kunnen terugdringen zonder de klok te hoeven terugdraaien en een uitbraak van besmettelijke ziekten zien gebeuren.

Waar we in elk geval zeker van kunnen zijn:

• Als je een allergie hebt, helpt het niet om extra onhygiënisch te zijn

• Nonchalant met hygiëne omgaan zal je niet van je allergie afhelpen, wel kan je er ziek van worden

• Wees ook weer niet paranoia over bacteriën – richt je op de zaken die er echt toe doen en ontspan

 

 

Duurzaamheid

In sommige schoonmaak- was- en onderhoudsmiddelen worden microplastics toegepast, soms ook wel plastic  microbeads genoemd. Via deze toepassing kunnen ze een bijdrage leveren aan de plastic soep. Diverse studies hebben echter aangetoond dat de overgrote meerderheid van microplastic afval wordt gevormd door de afbraak van grotere plastics, de zogenaamde macroplastics.

Ondanks dat de schoonmaakmiddelenbranche een kleine bijdrage heeft in het produceren van macroplastics, neemt de sector dit  probleem serieus en is zij bezig de plastic microbeads uit te faseren. In het verleden werden in specifieke producten voor de benodigde schurende eigenschappen (bijv. voor de milde reiniging van harde en delicate oppervlakken zoals keramiek of glas) plastic microbeads toegepast.

Wilt u hier meer over lezen? Raadpleeg steedsduurzamer.nl

Tegenwoordig claimen veel producenten dat hun producten van natuurlijke oorsprong zijn (of iets vergelijkbaars). Het product zou daardoor bijvoorbeeld beter werken, minder milieubelastend zijn en/of beter voor dieren zijn. Wij adviseren om bij twijfel over dergelijke claims altijd de onderbouwing van de leverancier op te vragen. De leverancier is verplicht deze aan te leveren en zijn claims te onderbouwen. Belangrijk: Er mag nooit geclaimd worden dat ‘natuurlijke’ producten veilig(er) zijn.

In schoonmaakmiddelen wordt nooit directe palmolie gebruikt, maar derivaten van palmpitolie. Producenten van schoonmaakmiddelen investeren al geruime tijd in het optimaliseren van het duurzaam gebruik van deze biobased grondstof. Een toenemend aantal producenten koopt palmpitolie in bij leveranciers die zich houden aan erkende certificatieschema's en normen die de duurzaamheid van hun toeleveringsketen waarborgen.

Meer weten over dit onderwerp? Raadpleeg steedsduurzamer.nl