Reinigingsfactoren volgens Sinner
Bij het schoonmaken spelen volgens de Cirkel van Sinner 4 factoren een rol: chemie, beweging (mechanische kracht), tijd en temperatuur. Deze vier factoren zijn idealiter in evenwicht (zie onderstaand figuur).
Wordt één factor echter groter, dan worden de andere factoren kleiner. Bijvoorbeeld: er zit kalkaanslag op uw douchekop. U kunt dan heel hard gaan boenen met een vochtig schuursponsje. De factor beweging in in dit voorbeeld groot (linker cirkel). De factoren tijd, chemie en temperatuur worden automatisch kleiner volgens het principe van de cirkel van Sinner. Als u in ditzelfde voorbeeld een schuurmiddel op uw schuursponsje aanbrengt, vergroot u de factor chemie in de cirkel (rechter cirkel). U hoeft minder hard te boenen, dus de factor beweging wordt kleiner. Ook bent u sneller klaar, dus wordt de factor tijd kleiner.
U kunt in het geval van een douchekop met kalkaanslag ook een (zuur)ontkalkingsmiddel gebruiken. U laat dit volgens de gebruiksaanwijzing inwerken. Dit vergroot de factor (inwerk)tijd binnen de cirkel. Ook maakt u effectief gebruik van de factor chemie. De factor chemie wordt in dit geval ook groter binnen de cirkel. .
Het reinigingsproces kan vaak worden versneld als de temperatuur verhoogd wordt. De meeste schoonmaakmiddelen op waterbasis kunnen echter ook handwarm worden gebruikt. Verhoging van de temperatuur is daarbij niet altijd mogelijk. Bepaalde vervuilde materialen kunnen bijvoorbeeld niet gewassen worden op hoge temperaturen. Denk aan een wollen trui met een vlek: die kunt u beter niet bij 95 ºC wassen. Misschien is de vlek dan wel weg, maar de trui is ook onherstelbaar gekrompen. Er zijn ook schoonmaakmiddelen die niet verwarmd mogen worden, dit zijn bijvoorbeeld kalkverwijderaars.
Ten slotte is het niet aan te raden om de temperatuur te verhogen bij verwijdering van eiwitresten. Bij hogere temperaturen zullen deze juist stollen en vast gaan zitten aan het oppervlak.
Naast de grenzen van effectieve verhoging van temperatuur bij het schoonmaken, is er ook een grens aan dosering van het chemische product. Meer doseren levert niet altijd een sneller en beter schoonmaakresultaat op. Ook is het om meerdere redenen slecht voor het milieu om te veel te doseren. Gebruik altijd de op het etiket aangegeven hoeveelheid van een product.

Hoe werkt zeep?
