Charter voor duurzaam schoonmaken

In december 2004 is er door de Europese koepel van fabrikanten van schoonmaakmiddelen (A.I.S.E.) een initiatief gelanceerd: het Charter voor Duurzaam Schoonmaken 

Het Charter in een notendop 

Het Charter voor duurzaam schoonmaken is een vrijwillig initiatief van Europese fabrikanten van was- en reinigingsmiddelen. Bedrijven die zich hierbij aansluiten, werken voortdurend aan verbetering van veiligheid en welzijn van consumenten, klanten en werknemers, en vermindering van hun milieubelasting. Als bedrijven zich hebben aangesloten bij het Charter kunnen ze dit zichtbaar maken door op producten één van de Charterlogo’s te plaatsen. Het Charter richt zich op de gehele levenscyclus van het product en kijkt daarbij niet alleen naar de milieu-impact maar bijvoorbeeld ook naar consumentenvoorlichting over veilig en duurzaam gebruik. Er is aandacht voor alle fasen van het product. Vanaf het maken tot en met de afvalfase van het product.

Daarnaast is er gekozen voor de volgende uitgangspunten:

  • Levenscyclusbenadering 
  • Voortdurende verbetering op bedrijfsniveau 
  • Transparantie 
  • Onafhankelijke controle

Door op een aantal momenten in het proces onafhankelijke controleurs in te schakelen, wordt het proces van toetreding tot het Charter en de jaarlijkse rapportage transparanter. 

Herkenbaarheid

Het Charter kent twee verschillende certificeringslogo’s:

  1. Het bedrijfslogo (links): als een bedrijf is aangesloten bij het Charter dan is dit logo op de achterkant van de verpakking te vinden. 
  2. Het productlogo (rechts): voor een aantal productcategorieën zijn binnen het Charter aanvullende catgeoriespecifieke eisen opgesteld. Het gaat om de volgende categorieën: professionele onderhoudsproducten in de bouw, hand- en machineafwasmiddel, allesreinigers en vloerreinigers, vloeibare toiletreinigers, wasmiddelen, wasverzachters en huishoudelijke trigger-sprayreinigers. Dit logo is te vinden op de voorkant van de verpakking.

cleanright1.jpg Cleanright.jpg

Kijk voor meer informatie op de speciale Charter-website van A.I.S.E.: www.sustainable-cleaning.com