9 Tips voor duurzaam schoonmaken: Wat kun je zelf doen?

 

Tijdens het schoonmaken zijn er verschillende zaken waar je op kunt letten om zo duurzaam mogelijk schoon te maken en daarmee water, CO2 en geld te besparen. Bij het schoonmaken, en vooral bij het wassen, is het energieverbruik veruit de meest milieubelastende factor. Het is dus zaak zo zuinig mogelijk met energie om te springen, vooral omdat onze energie nog altijd hoofdzakelijk van gas, steenkolen en aardolie komt. We geven 9 tips om duurzamer schoon te maken. Elke tip bij een andere schoonmaakhandeling, die jij kunt toepassen.

1.     Koop geschikte en duurzame schoonmaakmiddelen

Koop een was- of reinigingsmiddel geschikt voor het karwei. Een compact kleur- of fijnwasmiddel bevat geen of weinig vulstoffen en geen bleekmiddelen en optische witmiddelen. Daarom zijn deze over het algemeen minder milieubelastend en geschikt om duurzamer schoon te maken. Er zijn daarnaast ook waspoeders, allesreinigers en afwasmiddelen met het Europees Ecolabel of vergelijkbare keurmerken verkrijgbaar. Deze producten voldoen aan vastgestelde duurzaamheidscriteria en worden extern geverifieerd. 

2.     Recycle of hergebruik de verpakking

Soms zijn was- en reinigingsmiddelen in een navulverpakking verkrijgbaar. Het voordeel van deze verpakkingen is voornamelijk de verminderde hoeveelheid verpakkingsafval. Het is echter ook goed om te kijken naar verpakkingen die goed recyclebaar zijn en/of gerecycled materiaal bevatten. Deze verpakkingen passen binnen een circulaire verpakkingsketen waar verpakkingsafval wordt voorkomen. 

3.     Let op energielabel van apparaten

De energieprijzen zijn ontzettend hoog. Niet alleen om hierop te kunnen besparen, maar ook om beter te handelen voor het milieu, is het gunstig om een energiebesparend, A-label apparaat aan te schaffen.
Meer informatie: www.milieucentraal.nl (rubriek apparaten).

4.     Kleding wassen

Hoe duurzaam kleding wassen is, bepaalt de consument voornamelijk zelf. Uit onderzoeken naar de milieu-impact blijkt namelijk de gebruikersfase het meest belastend. Goed nieuws is dat hier vaak ook veel winst te behalen valt! Er gelden vier tips om ook de was duurzamer schoon te maken:

  • Was niet met een halfvolle trommel;
  • Doseer volgens vuilgraad en waterhardheid;
  • Gebruik de laagst aanbevolen temperatuur;
  • Verminder verpakkingsafval.

Deze tips zijn al in 1996 ontwikkeld in het kader van de Wash Right-campagne. Met het programma 'Met minder net zo schoon' hebben de fabrikanten van wasmiddelen in Europa een programma gestart om de effecten van wasmiddelen op het milieu te reduceren. De hele keten van grondstof tot thuisgebruik wordt in het programma meegenomen.

5.     Vaatwasser inruimen

De vaatwasser is uit veel huishoudens niet meer weg te denken. Toch is het een van de voornaamste energiegebruikers. Enkele tips kun je toepassen om de vaatwas zo duurzaam mogelijk te doen:

  1. Schraap etensresten van uw servies voor het in de machine te zetten. Voorspoelen is niet nodig;
  2. Mocht je geen capsules gebruiken, doseer het vaatwasmiddel dan volgens de aanwijzingen op de verpakking;
  3. Zorg ervoor dat de sproeiarmen bij elke wasbeurt onbelemmerd kunnen draaien;
  4. Kies een zuinige vaatwasser (gebruik indien mogelijk de besparende eco-stand);
  5. Spaar de vaat op tot de machine vol is: daardoor hoeft de afwasmachine minder vaak aan en het levert een beter wasresultaat.
  6. Reinig de vaatwasser regelmatig (met machinereiniger). Denk aan de gaatjes van de sproeiarmen en het filter van uw vaatwasser;
  7. Zet uw vaatwasser direct open nadat het wasprogramma is afgelopen. Dat is goed voor de ventilatie en het voorkomt watervlekken op uw servies.
  8. Bespaar energie en water. Probeer het 50°C/55°C of Auto programma. Door verbeteringen in de machinevaatwasmiddelen en nieuwe typen vaatwassers, is het namelijk mogelijk om ook bij lagere temperatuur en minder waterverbruik een schone vaat te krijgen.

6.     Wees zuinig met (warm) water

Voor het verwarmen van water is elektriciteit of gas nodig. Dus naast dat je water gebruikt, gebruik je een aanzienlijke hoeveelheid energie om water te verwarmen. Dit heeft vaak een grote milieu-impact. Zuinig zijn met warm water is dus een vorm van energiebesparing en een duurzamere manier van schoonmaken. 
Gebruik zo weinig mogelijk warm water. Dit kan bijvoorbeeld door tijdens een hand afwas de kraan niet te laten lopen, maar een teiltje of wasbak te vullen. Ook kun je prima koud water gebruiken om voor- en na te spoelen. 

7.     Water lozen

Water dat met schoonmaakmiddelen is vermengd moet niet direct in contact komen met het grond- of oppervlaktewater. Gooi water dat je gebruikte bij een schoonmaakbeurt daarom altijd via een riool weg (gootsteen, toilet). Zo voorkom je dat water niet gezuiverd wordt en beperk je de impact op het milieu.

8.     Duurzaam schoonmaken, overdoseer niet

Overdosering is een belangrijke bron van milieubelasting. Veel mensen denken ten onrechte dat meer middel een beter schoonmaakresultaat oplevert.
Een belangrijke en voordelige tip: gebruik niet meer schoonmaakmiddel dan nodig is. De juiste dosering staat op de verpakking. Tijd nemen om een schoonmaakmiddel in te laten werken levert vaak wel een beter schoonmaakresultaat op.

9.     Weggooien van verpakkingen 

Je levert vrij gemakkelijk een positieve bijdrage wanneer je lege verpakkingen van schoonmaakmiddelen juist weggooit. Wanneer verpakkingen bij de juiste afvalstapel terechtkomen, kunnen ze beter verwerkt en vaak ook gerecycled worden. Gooi daarom kartonnen verpakkingen bij het oud papier en kunststof flessen in de daarvoor bedoelde containers of maak gebruik van de speciale ophaalzak.
Meer informatie: www.milieucentraal.nl (rubriek afval).