Duurzaam wassen

Je wasmachine duurzaam gebruiken is belangrijk. Uit analyses van de levenscyclus van kleding, blijkt dat de gebruikersfase de zwaarste milieu-impact heeft, namelijk 51 procent! De levensloop van kleding is uitgebreid. Het begint al bij de grondstof die wordt verbouwd of gemaakt en eindigt pas bij het moment van afdanken. Daartussen speelt de gebruiker dus een grote rol. In dit artikel geven we 4 tips voor duurzaam wassen.

De NVZ maakte hierover een informatieve, korte video. Bekijk deze op onze video-pagina! In deze video leggen we met 4 tips uit hoe je de milieu-impact van kleding wassen verlaagt. Niemand kan namelijk stoppen met kleding wassen. Een kledingstuk langer houden in plaats van een nieuwe kopen is daarom duurzaam en goed voor de portemonnee.

Duurzaam wassen: stap 1

Duurzaam wassen: 4 stappen waar je op moet letten

Stap 1: Was met een volle trommel. 
Een volle wasmachine kan in tegenstelling tot een halfvolle wasmachine 45 procent CO2-uitstoot besparen. Duurzaam kleren wassen doe je dus met volle trommel.

Stap 2: Gebruik de juiste dosering.  
Volg de instructies op de verpakking van het wasmiddel. Gebruik je te veel wasmiddel, dan stijgt de CO2-uitstoot met 6 procent. Gebruik je te weinig wasmiddel, dan wordt de kleding mogelijk niet goed schoon.  

Stap 3: Kies de juiste temperatuur.  
Milieuvriendelijk wassen doe je op lage temperatuur, was zoveel mogelijk op 30 graden. Door de temperatuur van 60 graden te verlagen naar 30, wordt de impact op de opwarming van de aarde 37 procent lager. Soms is een hogere temperatuur wel nodig voor een hygiënisch schoon resultaat. 

Stap 4: Probeer zo veel mogelijk kleding aan de lucht te laten drogen in plaats van in de droger.  
Dat is stukken beter voor het milieu. Wanneer je kleding altijd droogt met de machine, stijgt de CO2-uitstoot met 96 procent in vergelijking met kleding drogen aan de lucht. 

Met deze stappen ga je duurzamer met jouw kleding om en bespaar je ook nog eens geld: voor een tweepersoonshuishouden is dat zo'n 280 euro per jaar. 

Onthoud dus: de milieu-impact van kleding wassen, bepaal je zelf!