Hoe voorkom je besmetting en verspreiding van het coronavirus

Coronavirussen komen overal ter wereld veel voor. Typische symptomen van coronavirusinfectie zijn koorts en hoesten. Dit kan leiden tot een ernstige longontsteking met ademhalingsproblemen. In het geval dat mensen in je omgeving besmet zijn, zijn er enkele dingen die je kunt doen om uw risico op besmetting te verminderen. In dit artikel lees je over besmetting en bestrijding van Covid-19.

SARS-CoV-2, ook wel Covid-19, is een nieuw coronavirusstam dat voor het eerst werd geïdentificeerd in de regio Wuhan, China. De symptomen van de ziekte die je met dit virus oploopt zijn hetzelfde als voor andere coronavirussen en omvat hoesten, niezen, kortademigheid en/of koorts. Het coronavirus kan ernstigere symptomen veroorzaken bij mensen met een verzwakt immuunsysteem, ouderen, en mensen met langdurige aandoeningen zoals diabetes, kanker en chronische longaandoeningen. Informatie over de wereldwijde en lokale situaties over de verspreiding van het virus is te vinden op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Hoe verspreidt het coronavirus zich?

Wetenschappers vermoeden dat het coronavirus van dier op mens is overgesprongen en zich daarna van mens tot mens verspreidde. Er wordt aangenomen dat de overdracht van mens tot mens op dezelfde manier plaatsvindt als voor verkoudheid en griepvirussen. Dat kan via:

  • De lucht: Dit gaat via zeer kleine besmette druppels (<5 µm) die door niezen in de lucht terechtkomen. De druppels kunnen zich via luchtstromen verspreiden en zich langzaam vanuit de lucht op oppervlakken nestelen. Gedurende deze tijd kan het virus rechtstreeks in de longen terechtkomen waar hij een infectie veroorzaakt. Hoelang het virus besmettelijk blijft in druppelkernen is (nog) niet bekend, maar de virussen zullen geleidelijk afsterven.
  • Direct contact: Dit kan via de handen en/of besmette oppervlakken. De geïnfecteerde druppeltjes kunnen op oppervlakken terechtkomen door het neerdalen van druppels uit de lucht of door aanraking met besmette handen. Je kan het virus ‘oppakken’ als je een besmet oppervlak aanraakt of een besmet persoon een hand geeft. Je kunt vervolgens geïnfecteerd raken als je met de besmette handen aan je ogen zit of aan neus wrijft waardoor het virus het neusslijmvlies infecteert.
  • Oppervlakken: Infecties kunnen zich verspreiden via contactoppervlakken, doordat ze doorgaans vaak worden aangeraakt. Hierbij kun je denken aan: zakdoeken, deurklinken, kranen, toetsen van apparaten, telefoons, mobiele apparaten, toetsenborden, afstandsbedieningen, enz.
  • Druppels: Dit vindt plaats wanneer een besmet persoon grote druppels geïnfecteerd slijm verspreidt door hoesten of niezen. Deze druppels komen vervolgens in de ogen of het neusslijmvlies van een niet-geïnfecteerd persoon terechtkomen. Anders dan met overdracht via de lucht, vereist deze overdracht nauw persoonlijk contact met de geïnfecteerde persoon.

Hoe verminder je het risico op een besmetting?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je daadwerkelijk te beschermen tegen een infectie. Hoe meer mensen dit advies opvolgen, hoe groter de impact op het voorkomen van verspreiding van de infectie. Het aanpakken van deze uitbraak is dus de verantwoordelijkheid van iedereen! De volgende dingen kun je doen:

  1. Vermijd zoveel mogelijk drukke plaatsen waar het virus zich het makkelijk kan verspreiden, zoals luchthavens, treinen of kantoren;
  2. Vermijd handen geven, handcontact is een relatief makkelijk verspreidingsmogelijkheid voor (verkoudheids)virussen.
  3. Raak waar mogelijk en waar dat veilig is (trap)leuningen en deurklinken niet aan – als dit onvermijdelijk is, denk er dan aan uw handen te wassen;
  4. Was uw handen regelmatig met water en zeep, met name nadat u gebruik heeft gemaakt van het toilet, het openbaar vervoer, voor u gaat eten, enz. Zie dit document of onderstaande video over hoe u uw handen goed kunt wassen. Als water en zeep niet beschikbaar zijn kunt u handdesinfectiemiddelen* gebruiken.
  5. Vermijd zoveel mogelijk het aanraken van uw ogen, neus en mond, iets wat we regelmatig doen zonder het te beseffen;
  6. Houd in een vliegtuig het persoonlijke ventilatiesysteem boven uw stoel ingeschakeld. Dit helpt ervoor te zorgen dat virussen die om jou heen circuleren naar de vloer van de cabine van worden geleid;
  7. Houd uw huis en textiel goed schoon, volg bijvoorbeeld de algemene tips in de uitgave Hygiëne Thuis. Hier is een overzicht van risicosituaties in en om het huis waar extra aandacht voor hygiëne dient uit te gaan.  
  8. Houd kantoorruimtes indien mogelijk goed geventileerd;
  9. Als u mondkapjes draagt, zorg dan dat u deze op de juiste wijze hygiënisch houdt en op de correcte manier op- en afdoet.


Belangrijk: antibiotica werken niet tegen infecties met virussen!

* Bij gebruik van (hand)desinfectiemiddelen is het van belang te controleren dat deze producten zijn toegelaten voor gebruik tegen virussen. Lees bij gebruik van desinfectiemiddelen altijd goed het etiket en volg de gebruiksvoorschriften nauw op. Lees ook de uitgave ‘Slim desinfecteren’ van de NVZ voor meer informatie.

Bronnen: