Duurzaamheid: wat kun je zelf doen?

 

Tijdens het schoonmaken zijn er verschillende zaken waar je op kunt letten om zo duurzaam mogelijk schoon te maken en daarmee water, CO2 en geld te besparen. Bij het schoonmaken, en vooral bij het wassen, is het energieverbruik veruit de meest milieubelastende factor. Het is dus zaak zo zuinig mogelijk met energie om te springen, vooral omdat onze energie nog altijd hoofdzakelijk van gas, steenkolen en aardolie komt.

Tips verduurzaming schoonmaakprocessen

Op textielwasmiddelen worden vier belangrijke tips gegeven om als consument geld en het milieu te sparen:

 1. Was niet met een halfvolle trommel;
 2. Doseer volgens vuilgraad en waterhardheid;
 3. Gebruik de laagst aanbevolen temperatuur;
 4. Verminder verpakkingsafval.

De tips zijn in 1996 ontwikkeld in het kader van de Wash Right-campagne. Met het Wash-Right programma 'Met minder net zo schoon' hebben de fabrikanten van wasmiddelen in Europa een programma gestart om de effecten van wasmiddelen op het milieu te reduceren. De hele keten van grondstof tot thuisgebruik wordt in het programma meegenomen. Het juiste gebruik van het product is belangrijk bij het minimaliseren van de milieubelasting.

 • Schraap etensresten van uw servies voor het in de machine te zetten. Voorspoelen is niet nodig;
 • Doseer het vaatwasmiddel volgens de aanwijzingen op de verpakking;
 • Zorg ervoor dat de sproeiarmen bij elke wasbeurt onbelemmerd kunnen draaien;
 • Kies een zuinige vaatwasser (gebruik indien mogelijk de besparende eco-stand);
 • Spaar de vaat op tot de machine vol is: daardoor hoeft de afwasmachine minder vaak aan en het levert een beter wasresultaat. De optie 'halfvolle machine' bespaart niet veel. Voorkom daar bij wel dat uw vaatwasser wordt overbeladen. Bij overbelading kan het servieswerk niet goed worden gespoeld;
 • Reinig de vaatwasser regelmatig (met machinereiniger). Denk aan de gaatjes van de sproeiarmen en het filter van uw vaatwasser; 
 • Zet uw vaatwasser direct open nadat het wasprogramma is afgelopen. Dat is goed voor de ventilatie en het voorkomt watervlekken op uw servies.

Op veel machinevaatwasmiddelen ziet u het logo van de campagne met de Nederlandse boodschap: Bespaar energie en water. Probeer het 50°C/55°C of Auto programma. Door verbeteringen in de machinevaatwasmiddelen en nieuwe typen vaatwassers, is het namelijk mogelijk om ook bij lagere temperatuur en minder waterverbruik een schone vaat te krijgen.

 • Gebruik zo weinig mogelijk warm water;
 • Was niet af onder de lopende kraan, maar vul een teiltje of de wasbak;
 • Gebruik koud water om voor- en na te spoelen. Alleen een hele vieze vaat heeft warm water nodig;
 • Gebruik de juiste hoeveelheid afwasmiddel. De beste dosering staat vermeld op de flacon.
 • Koop een was- of reinigingsmiddel geschikt voor het karwei. Een compact kleur- of fijnwasmiddel bevat geen of weinig vulstoffen en geen bleekmiddelen en optische witmiddelen. Daarom zijn deze over het algemeen minder milieubelastend;
 • Specifieke reinigingsmiddelen (voor bijvoorbeeld douche, toilet en ramen) bevatten over het algemeen toevoegingen die meer milieubelastend zijn dan de stoffen in een allesreiniger;
 • Soms zijn was- en reinigingsmiddelen in een navulverpakking verkrijgbaar. Deze verpakkingen leveren minder afval op;
 • Er zijn waspoeders, allesreinigers en afwasmiddelen met het Europees Ecolabel verkrijgbaar. Deze producten voldoen aan de criteria vastgesteld door de Europese Commissie;
 • Niet overdoseren;
 • Wees zuinig met warm water;
 • Volg de 8 stappen voor effectief wassen van textiel.

Overdosering is een belangrijke bron van milieubelasting. Veel mensen denken ten onrechte dat meer middel een beter schoonmaakresultaat oplevert. Een belangrijke en voordelige tip: gebruik niet meer schoonmaakmiddel dan nodig is. De juiste dosering staat op de verpakking. Tijd nemen om een schoonmaakmiddel in te laten werken levert vaak wel een beter schoonmaakresultaat op.

Voor het verwarmen van water is elektriciteit of gas nodig. Zuinig zijn met warm water is dus een vorm van energiebesparing. Hou hier rekening mee bij het schoonmaken.

Zorg ervoor dat vuil water niet rechtstreeks in contact komt met het grond- of oppervlaktewater. Dit water wordt dus niet meer gezuiverd.

 • Gooi kartonnen verpakkingen bij het oud papier;
 • Gooi kunststof flessen in de speciale containers of maak gebruik van de speciale ophaalzak (indien mogelijk bij uw gemeente). Kijk voor meer informatie op: www.plasticheroes.nl en vraag uw gemeente;

Meer informatie: www.milieucentraal.nl (rubriek afval).

Wassen van textiel en vaat gebeurt tegenwoordig vaak met een machine. Het is gunstig voor het milieu en uw portemonnee om energiezuinige en waterbesparende A-label apparaten te kopen.

Meer informatie: www.milieucentraal.nl (rubriek apparaten).

Een slim gebruik van apparaten kan veel energie (en dus geld) besparen. Twee vuistregels zijn:

 1. Gebruik een zo laag mogelijke temperatuur;
 2. Spaar uw was of vaat op totdat u met een volle machine kunt schoonmaken.

Met het Wash-Right programma 'Met minder net zo schoon' hebben de fabrikanten van wasmiddelen in Europa een programma gestart om de effecten van wasmiddelen op het milieu te reduceren. De hele keten van grondstof tot thuisgebruik wordt in het programma meegenomen. Veel mensen denken nog altijd dat een hoge temperatuur noodzakelijk is voor een schone was. Maar de meeste wasmiddelen die nu op de markt zijn, werken heel goed bij lagere temperaturen. Maak er een gewoonte van om zo veel mogelijk bij lage temperaturen te wassen.

U kunt uw energiebesparing op jaarbasis uitrekenen op de website van www.milieucentraal.nl (rubriek apparaten).