Schoon is niet hetzelfde als hygiënisch
Het marketingbureau Mediaplanet lanceert op 17 december 2020 de landelijke campagne Infectieziekten Preventie. Er wordt hierbij aandacht gevraagd voor een betere hygiëne om de verspreiding van infectieziekten zoals COVID-19 (maar ook de 'gewone' griep) te minimaliseren. NVZ - Schoon | Hygiënisch | Duurzaam werkte hier op de achtergrond aan mee door haar kennis en expertise te delen. We maken niet alleen deel uit van de print- en digitale campagne, maar maakten ook in samenwerking met Mediaplanet een pakkende video over doelgerichte hygiëne.
Een goede hygiëne is hét preventiemiddel tegen besmetting met infectieziekten. Door goed schoon te maken en een goede persoonlijke hygiëne bescherm je zowel jezelf als anderen. Veel mensen verwarren zichtbaar schoon met hygiënisch schoon. Gewoon schoon wil alleen zeggen dat er geen sprake is van zichtbaar vuil. In huizen, bedrijven en openbare ruimten is veel vuil aanwezen dat nauwelijks met het blote oog waarneembaar is. Daarbij kun je denken aan virussen en bacteriën die gevaarlijk voor de gezondheid kunnen zijn.
Virussen en bacteriën
Infectieziekten worden veroorzaakt door blootstelling aan virussen en ziekteverwekkende bacteriën. Het grote verschil tussen deze twee is dat een bacterie een levend eencellig micro-organisme is. De cel kan zich delen en zich zo razendsnel vermenigvuldigen. Een virus is geen organisme. Het heeft geen eigen cellen en is afhankelijk van de gastheer. Een virus komt het lichaam binnen via bloed of speeksel en nestelt zich in een bestaande lichaamscel. Eenmaal genesteld in die cel neemt het virus de cel over om zich, net als een bacterie, te vermenigvuldigen.
Doelgerichte hygiëne om besmetting te voorkomen
De enige manier om die virussen en bacteriën te bestrijden, is een doelgerichte hygiëne. Dit houdt in dat men de juiste maatregelen onderneemt om op de juiste plekken en op de juiste momenten schoon te maken. Op die manier bescherm je jezelf en anderen tegen infecties. Het gaat hierbij niet om gewoon goed poetsen, maar om het volgen van een aantal hygiëneregels waarmee je besmettingen kunt voorkomen. Het uitgangspunt is dat alles wat je aanraakt, of dat nu een mens, dier of oppervlak is, een besmettingsbron kan zijn. Er zijn negen belangrijke sleutelmomenten als het gaat om een goede hygiëne. Als je die kent en ook juist handelt, kun je besmettingen voorkomen.
De negen sleutelmomenten:
Deze 9 momenten zijn door internationale wetenschappers, bijeengekomen in het International Scientific Forum on Home Hygiene (IFH), ontwikkeld. Deze boodschap over doelgerichte hygiëne wordt internationaal gesteund door onze overkoepelende organisatie A.I.S.E. NVZ heeft de wetenschappelijk hoog in het vaandel staan en verwijzen u graag door naar de website van IFH, mocht u interesse hebben in meer wetenschappelijke informatie over hygiëne gerelateerde zaken. De NVZ maakte van de 9 momenten ook een handige, te downloaden handout.
Daarnaast zijn er vijf cruciale contactoppervlakken:
Doelgerichte hygiëne in en rondom huis: de 9 sleutelmomenten en 5 contactoppervlakken gecombineerd
In deze matrix zijn de 9 sleutelmomenten en 5 cruciale contactoppervlakken gecombineerd. Het is duidelijk te zien dat handen dé overdragers zijn van vuil (en dus infecties). Gek is dit natuurlijk niet; met onze handen maken wij mensen ons mobiel en leven we ons leven. Regel één boven alles is daarom: was je handen goed en grondig.
Handen wassen kunnen we allemaal, zou je zeggen. Tóch is het belangrijk om stil te staan bij de juiste techniek van handenwassen, omdat het geregeld fout gaat. Wist u bijvoorbeeld dat een goede handenwasbeurt gemiddeld 30 seconden duurt? NVZ maakte een video met een handenwashandleiding:
Wilt u verder lezen over dit onderwerp? Neem een kijkje in onze verschillende brochures.