Klik hier voor de downloadable PDF-versie van deze informatie.
Coronavirussen komen overal ter wereld veel voor. Typische symptomen van coronavirusinfectie zijn koorts en hoesten. Dit kan leiden tot een ernstige longontsteking met ademhalingsproblemen. In het geval dat mensen in uw omgeving besmet zijn - of als u naar een geïnfecteerd gebied reist - zijn er enkele dingen die u kunt doen om uw risico op besmetting te verminderen. Belangrijk: in het geval dat u besmet bent geraakt is het van groot belang dat u probeert te voorkomen dat u anderen besmet met het virus, om zo de verspreiding van de uitbraak te verminderen.
SARS-CoV-2 is een nieuw coronavirusstam dat voor het eerst werd geïdentificeerd in de regio Wuhan, China. De symptomen van de ziekte die je met dit virus oploopt (COVID-19) zijn hetzelfde als voor andere coronavirussen en omvat hoesten, niezen, kortademigheid en/of koorts. Het coronavirus kan ernstigere symptomen veroorzaken bij mensen met een verzwakt immuunsysteem, ouderen, en mensen met langdurige aandoeningen zoals diabetes, kanker en chronische longaandoeningen. Informatie over de wereldwijde en lokale situaties over de verspreiding van het virus is te vinden op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Momenteel is de vermoedelijke bron van het virus een markt in Wuhan die levende dieren verkoopt. Wetenschappers vermoeden dat het virus waarschijnlijk van dier op mens is gesprongen en zich nu van mens tot mens verspreidt. Er wordt aangenomen dat de overdracht van mens tot mens op dezelfde manier plaatsvindt als voor verkoudheid en griepvirussen:
Oppervlakken waardoor het meest waarschijnlijk infecties zich kunnen verspreiden zijn contactoppervlakken die vaak worden aangeraakt zoals zakdoeken, deurklinken, kranen, toetsen van apparaten, telefoons, mobiele apparaten, toetsenborden, afstandsbedieningen, enz.
Momenteel is er geen informatie over welke routes het belangrijkst zijn voor het verspreiden van het coronavirus, dus we moeten aannemen dat alle drie een rol kunnen spelen.
Na verloop van tijd is het waarschijnlijk dat er een effectief vaccin beschikbaar komt. Ondertussen zijn volksgezondheidsorganisaties wereldwijd van mening dat het publiek een cruciale rol zal spelen bij het stoppen van de verspreiding van de epidemie.
1. Hoe kun je het risico op een besmetting verminderen?
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je daadwerkelijk te beschermen tegen een infectie. Hoe meer mensen dit advies opvolgen, hoe groter de impact op het voorkomen van verspreiding van de infectie. Het aanpakken van deze uitbraak is dus de verantwoordelijkheid van iedereen!
Hier zijn enkele dingen die u kunt doen, met name als u in een besmet gebied woont:
(Bronnen: International Scientific Forum on Home Hygiene (IFH) en RIVM)
2. Wat te doen als je (denkt dat je) COVID-19 hebt?
Gezondheidsorganisaties adviseren iedereen die koorts en luchtwegklachten heeft én de afgelopen 14 dagen een besmet gebied heeft bezocht om telefonisch contact op te nemen met de huisarts. Vermeld hierbij zowel de klachten als de reis naar een besmet gebied.
Neem bij andere algemene vragen contact op met het RIVM. Je kunt terecht bij het publieksinformatienummer 0800 - 1351 (tussen 08:00 en 20:00 uur). Vanuit het buitenland is het nummer te bereiken door te bellen naar +31 20 205 1351.
In geval van een (mogelijke) infectie is goede ademhalingshygiëne van groot belang om de risico van het verspreiden van de infectie naar anderen te verminderen. Dit houdt in:
Andere dingen die kunnen helpen om de verspreiding te beperken als je besmet bent, zijn:
Mondmaskers
Het beste wat je kan doen om jezelf te beschermen, is je handen regelmatig wassen en een fysieke afstand van 1,5 meter houden van anderen. Als je moet hoesten of niezen, doe je dit in een papieren zakdoek of in je elleboog.
Het dragen van een mondmasker doe je niet om jezelf te beschermen, maar vooral om anderen te beschermen.
Het mondmasker moet aan bepaalde criteria voldoen om deze bescherming te bieden, maar het moet vooral op de juiste manier worden gebruikt.
Het dragen van een mondmasker helpt om de verspreiding van coronavirus te beperken, maar alleen wanneer je het masker correct draagt. Opzetten, afzetten, dragen, wassen en bewaren zijn handelingen die je met de nodige zorg moet doen.
Het mondmasker opzetten:
Het mondmasker dragen:
Het mondmasker afzetten:
Daarnaast is het belangrijk op de hygiëne van het mondmasker te letten. Voor niet-medische mondkapjes die bestemd zijn om meer dan één keer te gebruiken, geldt:
Het masker bewaren:
En onthoud: antibiotica werken niet tegen infecties met virussen!
* Bij gebruik van (hand)desinfectiemiddelen is het van belang te controleren dat deze producten zijn toegelaten voor gebruik tegen virussen. Lees bij gebruik van desinfectiemiddelen altijd goed het etiket en volg de gebruiksvoorschriften nauw op. Lees ook de uitgave ‘Slim desinfecteren’ van de NVZ voor meer informatie.
Bronnen:
Downloads:
Hier vindt u verschillende stroomdiagrammen in Nederlands en Engels die inzicht geven in de vrijstellingen onder artikel 55 van de Biocidenverordening, die tijdens de coronacrisis 2020 van kracht zijn gegaan. Zeer binnenkort zal de verlenging van deze vrijstelling ingaan.
Een overzicht van de huidige situatie rondom de vrijstellingen:
Een overzicht van de verlenging van de vrijstellingen:
Overzicht van vrijgestelde PT1- en PT2-middelen tijdens coronacrisis 2020: